Halála után derült ki, hogy két felesége volt

2012.05.09. 17:07

Egy Moises J Gonzalez nevű, 29 éves amerikai katona április 25-én esett el Afganisztánban. Ilyen esetben az özvegy járulékot kap az államtól, valamint a katonai temetés után szimbolikusan egy összehajtogatott zászlót is átnyújtanak az elesett katona feleségének. Ebben az esetben azonban volt egy kis bökkenő: két feleség is jelentkezett. Sőt, Gonzaleznek egy harmadik nőtől is született egy gyereke.

A nagy szívű Gonzalez
A nagy szívű Gonzalez

Gonzalez gyászoló édesapja a helyi tévécsatornának nyilatkozott, és szegény mi mást tudott volna mondani, mint hogy fiának „nagy szíve” volt. A katona 2003-ban vette el bizonyos Darlene Garcíát Los Angelesben. Született egy kisfiuk is, de a kapcsolat nem volt éppen felhőtlen. Néhány évvel később Gonzaleznek született egy második gyereke egy második nőtől, majd 2010-ben újra házasságot kötött, ezúttal egy harmadik asszonnyal, bizonyos Ruth Bayonával. Vele Las Vegasban mondták ki a boldogító igent, és persze ott is összejött egy gyerek, mielőtt Gonzalez elindult volna Afganisztánba.

A három nő a temetésen - a két feleség a két szélén, a harmadik gyerek anyja középen
A három nő a temetésen - a két feleség a két szélén, a harmadik gyerek anyja középen

Bayona tudott arról, hogy férjének van már két gyereke, és arról is, hogy Garcíával már kötött egy házasságot, de úgy tudta, hogy ott már megvolt a válás. Így aztán a három éve tartó kapcsolat végén Bayonát igencsak meglepte, hogy nem kapott hivatalos értesítést férje haláláról az amerikai hadseregtől.

A temetés
A temetés
Fotó: Alex Wong

Amikor mégis értesült a halálesetről, elment a holttestért, de azt nem adták ki neki - innen tudta meg, hogy férje szintén azon férfiak közé tartozik, akik elfelejtenek elválni egy második házasságkötés előtt.

Ön melyik feleségnek adná a zászlót (és a nyugdíjat)?

Gonzalez temetésén mindkét feleség az első sorban ült a templom két oldalán, de azt a bizonyos zászlót az első feleségnek nyújtották át - a hadsereg nyilvántartása szerint ugyanis Gonzalez felesége mindvégig az első asszony, García volt. A „nagy szívű” férfi utolsó felesége persze nem tudja egy vállrándítással elintézni az ügyet. A következőket nyilatkozta Garcíáról: „ez a nő már évek óta nem vett részt az életében, és most csak azért jelentkezik, hogy megkapja az özvegyi nyugdíjat. Én három éve kitartottam a férjem mellett jóban-rosszban, de ő már nem lehet itt, hogy megmagyarázza a dolgokat. Nekem járt volna azt a zászló.”