A Premier Inn nevű szállodalánc csináltatott 2000 fő megkérdezésével egy felmérést arról, hogy mi okozza a legtöbb problémát azoknak a pároknak, akik (még) egy hálószobában alszanak. Az derült ki, hogy az éjszakai összeférhetetlenség viszonylag sokakat kínoz, és a válaszadók közül a legtöbben arra panaszkodtak, hogy ha közös takaróval alszanak, a párjuk magára rántja az egész paplant.

De ez csak egy ok a sok közül, ami éjszaka olyan idegesítő lehet, hogy minden tizedik brit fejében megfordult már, hogy szakítani kéne, mert nem bírják egymás mellett kialudni magukat. Egy átlagos brit pár állítólag évente 167-szer vitatkozik valami alvással kapcsolatos dolgon.

A paplanlopás problémáját viszonylag könnyen ki lehet küszöbölni azzal az itthon egyébként is normálisnak számító módszerrel, hogy mindenki külön takaróval takarózik, így nálunk valószínűleg a kettes számú gond lenne az első számú: a horkolás. Valamilyen mértékben minden második párból horkol valaki, de csak 20% mondja azt, hogy nagy problémát okoz a horkolás, és akár két órán keresztül is ébren tölt éjszakánként miatta. A megkérdezettek egyötöde minden héten legalább egyszer viszont saját horkolására ébred fel.

Mi zavarja a legjobban, amikor partnerével együtt alszanak?

Mást nem partnere zavarja az ágyban, hanem kedves gyermeke, akinek a jelek szerint nem tudja vagy akarja megmagyarázni, hogy jobb lenne, ha az éjszakát saját ágyában aludná végig a szülők közé furakodás helyett. Az együttalvásnál konfliktusforrás lehet még, ha a másik álmában áthengergőzik a mi felünkre, esetleg rúgkapál is hozzá, de az se jó, ha nem is alszik el, hanem hajnalig égeti az olvasólámpát, mondjuk mert bagoly típusú. Meglepő lehet, hogy a kétezer válaszadó közül senkinek nem gyűlt még meg a baja álmában beszélő partnerrel, pedig rendes szívdobogást tud okozni az is, ha kedvesünk az éjszaka közepén jó hangosan belehalandzsázik a fülünkbe.