Brit tudósok, közelebbről a Cambridge-i Egyetem kutatóinak eredményeit tárta a világ elé a minap a Daily Mail, egy olyan témában, ami valóban mindenkit érint, aki se nem milliomos, se nem hajléktalan: a házimunkáról van szó. A hagyományosan női munkának tekintett feladatokból manapság már a férfiak is kiveszik a részüket, és a tudósok szerint azok a férfiak, akik végeznek házimunkát, boldogabbak, mint azok, akik nem.

Azt már eddig is tudtuk, hogy a házimunka megosztása a hosszú, boldog házasság egyik kulcsa, hát most az is kiderült, hogy miért. A kutatók harmincezer személyt kérdeztek meg, először arról, hogy melyik házimunkával mennyi időt töltenek egy nap. Ebből az derült ki, hogy ezekből a feladatokból még mindig többet végeznek mint a nők, mint a férfiak, de a kutatók arra is rákérdeztek, hogy milyen gyakori otthon a konfliktus, és hogy mennyire érzi magát boldognak a kapcsolatában.

A tudósok azt várták, hogy a több házimunkával terhelt férfiak kevésbé elégedettnek fogják magukat vallani, de ennek az ellenkezője bizonyult igaznak. Jacqueline Scott professzorasszony azt mondja, nem is a nők húznak hasznot abból, ha férj és feleség igazságosan megosztoznak a házimunkán, hanem ez elsősorban a férj kedélyállapotán javít. „Ez azért lehet, mert egyre több férfi híve a nemek egyenjogúságának, ezért kényelmetlenül érzi magát, ha a nő végzi el a házimunka javát, főleg mivel a nők egyre karakánabbak, és megmondják a partnerüknek, ha zavarja őket a lustaság” - mondja a tanulmány.

Férfiolvasóinknak tehát azt ajánljuk, hogy ha legközelebb elszontyolodnak, kapják elő a porszívót, seprűt, felmosórongyot vagy szivacsot, essenek neki a piszoknak és máris jobban fogják érezni magukat - csak mondjuk ne pont a sütőpucolással kezdjék, mert a Velvet olvasói szerint az az összes házimunka közül a legundorítóbb.