Éppen tegnap mutattuk be azt a szexképvillantó appot, aminek segítségével valamivel biztonságosabb lett a ruhátlan képek küldése, azaz a szexting az online flörtölés során. Erre nem megjelenik egy kutatás a témában a Pediatrics & Adolescent Medicine nevű folyóiratban? De. Kiderül belőle, hogy a tizenévesek körében jó nagy a kereslet egy ilyen alkalmazásra (Amerikában legalábbis), mivel a pucér fotók kérése szinte már normálisnak számít a csajozás során, de az is, hogy akik meztelen kép küldésére kaphatók, azok rengeteg másra szintén.

Texas állam hét iskolájában összesen 948 diákot kérdeztek meg, mindannyian 15 vagy 16 évesek voltak, kb. fele-fele arányban voltak köztük fiúk és lányok. 28%-uk bevallotta a felmérésben, hogy küldött már magáról meztelen képet emailben vagy telefonon keresztül, azaz kb. minden negyedik tizenéves úgy érzi, hogy menő, ha fotón keresztül mutogatja testét a potenciális barátnak-barátnőnek.

31% azt is bevallotta, hogy előfordult már, hogy kifejezetten kért valakitől meztelen képet, de úgy látszik, ez a 31% nagyon sok embert megkérhetett, mert összesen 57%, a lányoknak a 70%-a mondta azt, hogy kértek már tőlük pucér fotót (értelemszerűen ennek a csoportnak a fele nem tett eleget a kérésnek).

Öntől kértek már emailben vagy telefonon meztelen képet?

Az, hogy ennyire általános a meztelen képek küldözgetése a 15-16 éves korosztályban, még a viszonylag konzervatívnak tartott Texasban is, önmagában is meglepő, de az sem érdektelen, hogy a kutatók azt találták, hogy aki üzenetben meztelenkedik, az hamarosan valószínűleg az életben is megteszi ezt. Azoknak a lányoknak a 77%-a, akik azt mondták, hogy küldtek már magukról meztelen képet, saját bevallásuk szerint már nem voltak szüzek a kérdőív kitöltésekor. A magukról meztelen képet küldő fiúk körében ez az arány még magasabb, csaknem 82%. Azaz a pucérkodóknak mindössze csak az egyötöde vár a szexuális élet megkezdésével a nagykorúság határáig. A szextingre nem vetemedő lányok közül ehhez képest 42%-a mondta, hogy az igazi szexet már kipróbálták, a nem fényképezkedő fiúk közül 45% vesztette már el a szüzességét.

Meglehetősen aggasztó továbbá, hogy a magáról meztelen fotót küldözgető lányok körében (csak a lányok körében, a fiúk körében nem) jóval többen voltak olyanok, akik felelőtlen szexuális magatartást tanúsítottak: drogot vagy alkoholt fogyasztottak szex előtt, vagy több partnerrel feküdtek le egyszerre. Ennek az oka nyilván az, hogy egy lányt jobban elítél a társadalom, ha meztelenkedik, ezért az ilyet csak olyan lányok vállalják be, akik különösen felelőtlenek.