Bármi is történt a kapcsolat alatt, bárkiről is legyen szó, bármik is voltak korábban az intő jelek, mindenki megérdemli, hogy tisztességesen, korrekt módon szakítsanak vele - úgy, ahogyan saját magunk is elvárnánk, ha minket hagynak ott. Alább összegyűjtöttük a legfontosabb dolgokat, amik alapjai egy kapcsolat lezárásának.

1. Ne húzza az időt

Az sem jó megoldás, ha egyik pillanatról a másikra, meggondolatlanul (esetleg dühből) csap bele a szakításba, de semmiképp se húzza az időt a végletekig, ha már felmerült ez a megoldás. Ha vége van, akkor vége van, kár halasztgatni a dolgot. A szakításnál egyébként szinte mindig felbukkan a másik oldalról az utolsó esély fogalma – ne dőljön be se ennek, se a könnyeknek, ha ön már egyszer döntött.

2. Ne szünetet kérjen!

A leggyávább dolog kiskaput hagyni, és csak rövidebb/hosszabb szünetet kérni vagy azért, hogy vissza lehessen táncolni, ha mégsem úgy jönnek össze a dolgok, ahogyan ön azt elképzelte, vagy azért, hogy a másik félnek a reménytől kevésbé fájjon a dolog. Szakítson tisztességesen, rakja ki céltudatosan azt a pontot a történet végére. Ha rossz döntés volt és mégis van keresnivalójuk egymás mellett, ez a későbbiekben úgyis kiderül.

3. Ne szakítson elektronikus úton!

Persze, haladni kell a korral, ma már egyre több szerelem szövődik az interneten, és az első szerelmi vallomások is a cseten zúdulnak, de még mindig kevés megalázóbb dolog létezik, mint az emailben, SMS-ben vagy egyéb elektronikus módon történő szakítás. Tény, hogy ezek a legegyszerűbb módjai a téma lezárásának, de a másik megérdemel annyit, hogy legalább szemtől szembe történjen meg az elkerülhetetlen, ez így becsületes és kész.

4. Ne legyen kíméletlenül őszinte!

Az őszinteség ugyan alap, de nem a szakítás a legmegfelelőbb pillanat arra, hogy minden sérelmét a másikra zúdítsa. Mindamellett pedig, hogy az elhagyott fél mindig, minden esetben magyarázatot kér, és keresi az okokat, ne feledje, hogy ami önnek nem felelt meg és/vagy kevésnek bizonyult, az másoknak lehet, maga a tökély. Vagyis ne adjon tanácsokat arra vonatkozóan, hogy miről szokjon le a volt csaja/pasija a jövőben: attól, hogy a körömrágás önt halálra idegesítette, van, akiknél ez szexepil. A legegyszerűbb egyébként annyit mondani, hogy minden szép volt, jó volt, de most már legyen szép és jó másnak is, vége lett a szerelemnek, és nulla az esélye annak, hogy újra kialakuljon.

5. Ne barátkozzon!

Ne várja el, hogy a kapcsolat lezárása után az exe barátkozzon önnel, és ne is ajánlja fel ezt a lehetőséget. A legyünk csak barátok a világ egyik legszánalmasabb mondata egy intim viszony után, még akkor is, ha a másik fél hajlandóságot mutat erre. Úgyis csak egy esélynek fogja fel, és felesleges reményeket kelt benne. Az egy dolog, hogy neki lehetősége sem lesz újabb kapcsolatot teremteni, de az ön következő csaját/pasiját is idegesíteni fogja a szituáció. Hagyjon bőven időt arra, míg csillapodnak az érzelmek és a kedélyek, és ha hónapokkal később is úgy gondolják mindketten, hogy érdemes barátkozni, akkor van csak értelme az egésznek.