A házasságkötésnek többféle hatása szokott lenni az emberre, ezek közül az egyik legjellemzőbb káros dolog az elhízás. Egy amerikai kutatás most azt állítja, hogy az alkoholfogyasztási szokások is változásnak indulnak, amikor valaki kimondja a boldogító igent, de a hatás eltérő a férfiak és a nők esetében. A válás persze még drasztikusabban befolyásolja, hogy ki mennyit piál, de ne szaladjunk ennyire előre.

A Telegraph a University of Cincinnati kutatóira hivatkozva azt írja, hogy általánosságban kevesebbet isznak azok, akik házasságban élnek, mint azok, akik nem. Azonban amikor a szeszfogyasztási adatokat nemenként szétválogatták, azt találták, hogy a kedvező hatás igazából csak a férfiakra jellemző, akik férjként tényleg kevesebbet isznak, mint agglegényként. A nők körében azonban valamivel megnő az alkoholfogyasztás mértéke feleségként a lánykorban bevitt szeszmennyiséghez képest.

Miért isznak kevesebbet a házas férfiak?

Kézenfekvőnek tűnik a magyarázat: a piálás alapvetően macsó férfias dolognak számít, ezért a férfiak egymásra licitálva isszák egymást az asztal alá, amíg ezt megtehetik, és amíg úgy érzik, férfiasságukat látványosan demonstrálniuk kell. Házas férfiként azonban már több személyért is felelősek, és családapaként már bizonyítanivalójuk sem maradt, így valamivel mértékletesebben piálnak. A nők ezzel szemben hajadonként nem nagyon mernek piálni, mert ugye a részegség a közvélekedés szemében egy férfi számára vagy dicsőség vagy vicces, egy nő számára viszont szégyen.

Miért isznak többet a házas nők?

Az ember azt gondolná, a nők ezért merik jobban elereszteni magukat, amikor már van a férjük, de a University of Cincinnati kutatója ehelyett teljesen másban jelölik meg az okokat: „a nők segítenek férjeik alkoholizálási szokásait kézben tartani, addig a férjek rossz hatással vannak feleségeikre”, mert a „férfiak kínálják a nőket, illetve a férfiak buzdítják őket az ivásra”. Ők a kutatók, rájuk hallgassanak.

A Wisconsin állam lakóin elvégzett kutatásból egyébként még az is kiderül, hogy amíg a boldog házasságban élő férfiak csínján bánnak az alkohollal, a frissen elvált urak újult erővel vetik magukat a piára. A női viselkedés ebben az esetben is ellentétes: az elvált nők kevesebbet isznak, mint a házasok.