Amerikai milliomos végrendeletében szúrt ki meleg fiával

2012.08.22. 15:11

Mindenki máshogy értelmezi az apai szeretetet és a nagyszülői gondoskodást. Bizonyos Frank Mandelbaum például úgy értelmezte, hogy meleg fiát arra kötelezte végrendeletében, hogy egy nővel házasodjon össze, különben fiának leszármazója, azaz saját unokája egy fityinget sem kap a 73 évesen elhunyt manhattani üzletember hatalmas vagyonából. A végrendeletet most bíróság előtt támadják.

Frank Mandelbaum vagyonos üzletember volt, az ő nevéhez fűződik az Intelli-Check nevű személyazonosító rendszer. Amikor 2007-ben, 73 évesen elhunyt, jól tudta, hogy fia meleg: Robert Mandelbaum régóta egy férfival élt együtt, akit többször is magával vitt családi eseményekre, sőt, vakációkra is. Az öreg Mandelbaum ennek ellenére (illetve nyilván éppen ezért) azt írta a végrendeletébe, hogy fiának leszármazói csak akkor kaphatják meg az unokáknak elkülönített, 180 000 dolláros (kb. 40 millió forint) alapból fizetendő életjáradékot, ha Robert legkésőbb a gyermek születésétől számított 6 hónapon belül feleségül veszi a gyermek anyját.

Frank és Robert Mandelbaum
Frank és Robert Mandelbaum

Robert Mandelbaum esetében ez most már csak azért is kizárt, mert nem sokkal azután, hogy erre a törvény lehetőséget biztosított, összeházasodott partnerével, bizonyos Jonathan O’Donnellel. Ekkor, 2011. augusztusában már 16 hónapos volt Mandelbaum és O’Donnell közös kisfia, Cooper, akinek béranya adott életet. A nyíltan meleg Robert Mandelbaum egyébként 47 éves és Manhattan egyik bíróságán dolgozik büntetőbíróként.

Ön szerint mi legyen a megtámadott végrendeleti rendelkezéssel?

  • 4667
    Igaza volt az öregnek, maradjon úgy
  • 3954
    Ha én lennék a bíró, érvényteleníteném a diszkriminatív rendelkezést, kapjon pénzt ez az unoka is
  • 2352
    Nem értek vele egyet, de nem is érvényteleníteném a végrendeletét

Jogász létére most természetesen megtámadta a végrendeletet, ami azt írja elő neki, hogy egy nővel házasodjon meg. Arra hivatkozik, hogy a kisfiút az örökségből apja homoszexualitása miatt kizáró rendelkezés nyilvánvalóan diszkriminatív, ezért a diszkriminációt tiltó törvénybe ütközik. A sztorit a New York Post tálalta, és ők idézik az öreg Frank Mandelbaum özvegyét, aki nem hagy kétséget afelől, mi volt a végrendelkező szándéka: „Robert tudomásunkra hozta, hogy homoszexuális kapcsolatából gyereket szeretne, és hogy úgy gondolja, ez a gyermek is jogosult életjáradékra. A férjem végrendelete ezért kifejezetten megtiltotta, hogy egy ilyen gyerek kedvezményezett legyen.”

A végrendeletet támadók ezért nem is vonják kétségbe, hogy Frank Mandelbaum célja a rendelkezéssel az volt, hogy Robert Mandelbaumot arra ösztönözze, hogy heteroszexuális házasságot kössön. A baj csak az, hogy mivel egy meleg férfi és egy nő házasságából csak a legritkább esetben lesz hosszútávon működő kapcsolat, a valóságban nem használt senkinek ezzel a rendelkezéssel, csak keresztbe tett saját gyermekének, még inkább saját unokájának. Ha ön lenne a bíró, hogy döntene a megtámadott végrendeleti rendelkezéssel kapcsolatban?