"A fingpertu egy nagyon komoly pszichológiai kategória. Ez jelenti azt, hogy két ember teljesen felszabadult egymás társaságában"  szól Benkő Dániel örökbecsűje. Mi most arra keressük a kérdést, egy kapcsolatban valóban az intimitásról szól-e két szerelmes ember közt a zavartalan durrogtatás, vagy szimpla bunkóságról van szó.

"Először is, bárki bármit is mond, fingani vicces" – fogalmazott 37 éves olvasónk, Oszi. "Kár volna ezt az örömöt nem megosztani másokkal. Kár volna álszent módon úgy tenni, mintha fotoszintézissel működnénk, és a tiszta oxigént is csendben, bőrön keresztül bocsájtanánk ki. Kár volna a spontán égést kockáztatni. Azt gondolom, szándékosan, ordenáré módon konstans puffogtatni bunkóság, de egy egészséges fingás kedvéért állandóan kirohangálni teljesen indokolatlan. Jelenlegi kapcsolatomban a helyzet kissé felemás. Én már lazábban kezelem a helyzetet, nem csinálok titkot a károsanyag-kibocsájtásból, bár ha lehet, kihordom a szobából. Kedvesem viszont szégyellősebb, még nem hallottam egyetlen apró szusszanást sem, amit neki tulajdoníthatnék."

Juj, te fingottál?

"A párkapcsolat stádiumait a fingás mutatja a legjobban. Az első stádium a cinkos hallgatás. Ez egy fantázia időszak, amikor mindkét fél úgy tesz, mintha a belőlük nem távoznának gázok. Ezt az illúziót hamar összetöri az első feszengő kérdés: "Juj, te fingottál?", majd ezt követi a kínos igazság beismerése. Ez jelzi egy meghittebb korszak eljövetelét. Ezt a korszakot úgy hívom, hogy "fingnászút", amikor mindkét félnek a másik gázai a legaranyosabb dolgok a világon. De persze egyetlen nászút sem tart örökkön-örökké, és ezzel el is érkeztünk a kritikus fingelágazáshoz: a fing vagy elveszíti szórakoztató és zavarba ejtő mivoltát, és ezzel igazi szerelmet jelez, vagy idegesíteni kezd, undort kelt, és ezzel szimbolizálja mindazt, ami gyűlölt és utálatos az egykori szerelemben." (Szerelem és egyéb katasztrófák című film)

Egy ismeretlen korú hozzászóló viszont egészen másképp gondolja a dolgot: "Nekem nem mondták, hogy pukizni takargatnivaló dolog, csupán úgy érzem, hogy mások előtt nem illik (párom, gyermekeim előtt sem). Ahogy nem pisilek és kakilok be társaságban, ugyanúgy nem pukizok, hisz ennyire képes vagyok kontrollálni a testemet. Szerintem továbbra sem a felszabadultság, bensőséges kapcsolat mércéje az, ha egymás előtt fingadozik egy párocska. Megesett mifelénk is 15 év házasság alatt egy-egy csendesen kicsusszantott puki, de nem egy laza "arra van az útja" kijelentéssel volt nyugtázva, ahogy nálatok, hanem egy elnézést kéréssel" - osztotta meg gondolatait egy családanya.

"Szerintem nem a kor hozza, hogy ki pukizik vagy ki nem párja elött" - vélekedett a dologról más. "Én 16 éve vagyok házas és bizony előfordul, hogy a szél kicsusszan. Nem csinálunk ebből akkora problémát. Természetesen elnézést kérünk egymástól. A férjem azt szokta mondani: "Hadd jöjjön, jobb, mint ha orvos csalogatná ki!" Az biztos, hogy én is gusztustalannak tartom, ha valaki fingversenyt rendez, de nem tudhatjuk, hogy kinek milyen a szervezete. Egyébként nem hiszem, hogy ha halkan csinálod, az bármivel is kultúráltabb lenne. Erre a férjem mindig azt mondja: "Bölcs Salamon mondá vala, hangos fingnak nincsen szaga. De amelyik sunyi lapos, annak szaga irtózatos!"

A témában vannak nagyon laza, gyakorló férfiemberek is: "Amint rámjön a finghatnék, abban a helyzetben, amikor mondjuk először vagyok kettesben a csajommal, minden para nélkül kieresztem, majd közlöm hangosan, hogy FINGOTTAM, JÓ?!, olyan hangsúllyal, hogy a kijelentés végére hozzá lehessen képzelni azt a kiegészítést, hogy: ...és ha valami bajod van ezzel, akkor jobb, ha most elhúzol. Működik" - fogalmazta meg röviden a 32 éves Ákos.

És ön szerint? Fingani a másik előtt egy kapcsolatban:

Visszafogottabb pajtása sokadik éve van együtt a csajával, így már nem is nagyon emlékszik arra, mikor tört meg a fing-átok: "Egymás mellett feküdtünk és láttam, hogy feszeng, és fogja a hasát. Kiderült, hogy durrantania kell, de nem akarta lejáratni magát. Mondtam, ne szórakozzon, csak fájni fog a hasa tőle, jöjjön, aminek jönnie kell. Kötötte az ebet a karóhoz, nem akart szellenteni az istennek sem, én meg meggyőztem, ha én is bevállalok egy galambot (merthogy valamelyest nekem is kellett), akkor ő is elengedi a sajátját. A deal megköttetett, a fingok elszálltak, azóta ez nem gond köztünk. Persze az említett első alkalom után még könnyesre röhögtük magunkat az egészen. Tanulság: a fing közelebb hoz!" - mesélte a 30 éves Feri.

"Szerintem fingani mindenkinek alapvető emberi joga és nem csak rózsaillatút vagy hangtalant" - írta 33 éves olvasónk, Anna. "Ha valakinek gyengébb az emésztése, annak nincs sok választása, hogy beavassa-e a szerelmét, ráadásul életed végéig nem lehet kirohangálni minden egyes alkalommal a vécébe. Viccesen kell tálalni, felvetni a témát és nézni a reakciókat, aztán mindig messzebb merészkedni, és ha elérkezett az idő, bemutatni az első termést. Az mondjuk gáz, ha te mernél a másik előtt fingani, de a másik meg szégyellős. Ez teljesen bizalmi kérdés és ha még annyi bizalma sincs benned, hogy odapukizzon, hogyan bízzam rá az életemet?! Nekünk szerencsénk volt, mert a Skype nagyban megkönnyítette az első részeket. Az élesben bevetés meg tök véletlenül történt: a repülőgépen visszatartott csomagot sikerült kiadnom az utcán, de elképzelésemtől eltérően nem halkan, hanem kidurrant. Magam is meglepődtem, könnyesre röhögtük magunkat, azóta is emlegetjük, és onnantól megtört a jég. Azóta is, ha jóízű fing következik, szólunk a másiknak, hogy "figyufigyu". Mi hülyék vagyunk, viszont legalább nem prűdek."

Ne tartsa vissza!

Ha ezek után önből is kikívánkozik valami, és itt most egy sztorira vagy pár soros véleményre gondolunk, ne fogja vissza magát, írja meg a Randiblog email-címére!.