A salsával kapcsolatban mindenkinek vannak prekoncepciói. A naivabbak igazi kubai hangulatot, könnyűvérű lányokat és latin lavereket vizionálnak maguk elég már egy egyszerű tanfolyam bejelentésétől is, a gonoszabbak egy csomó dugatlan irodistát és pár negyven körüli szűz fiút, akik ezt a táncot tekintik az utolsó szalmaszálnak, amibe belekapaszkodhatnak a boldog és teljes családi, de legalább is nemi élethez.

Ezért is mentünk el megnézni a saját szemünkkel, mit tud adni egy olyan tánc, amit már tényleg szinte minden sarkon meg lehet tanulni, és akkor még nem is beszéltünk a hozzá köthető bulikról. A Salsa Tropical bemutatója még nagyon gyerekcipőben járó csoportot tárt elénk, aminek ez mindössze a második órája, ami miatt az oktatók még össze sem engedték a párokat, hanem a férfiaknak a terem bal, a nőknek pedig a jobb oldalára kellett állni, hogy gyakorolhassák a nemiségüknek megfelelő mozdulatokat, amiket majd reményeik szerint később hawaii ingben egy cuba librével a kezükben is meg fognak tudni oldani valamelyik szórakozóhelyen.

Az alaplépések első ránézésre igazán nem tűnnek bonyolultnak, az ütemes lépegetést egészítik ki a gorilla jellegű karlengetéssel, illetve hatványozottan sok pucsítással, ami alkattól függően megy mindenkinek. Nagy kérdés még, hogy ki jár salsa órákra, hiszen átlagos kocsmázni járó ember számára valami alternatív univerzumnak tűnik a világ, ahol a szabadidőt ilyesmivel tölti az ember. A válasz egyszerű, mindenki ott van, az 50 éves unatkozó középkorútól kezdve a Sziget-karszalagos hülyére festett hajú srácon át az unatkozó háziasszonyig. Még a nemek aránya sem csúszik el nagy pöcsparádéba, 16 salsázni vágyó férfira jut 14 salsázni vágyó nő, aminél szabadon választott koncerten is tapasztalható sokkal rosszabb arány a hét bármelyik napján.

A kubai salsa legaktuálisabb slágereit végighallgatva végre kipróbálhattuk, mennyire szól ez az egész tanfolyam a dugásról, de sajnos ki kell ábrándítanunk mindenkit: bár vannak ellenpéldák, egy tanfolyamra alapvetően pörgésre váró párok járnak, akik vagy megunták a szokásos közös ebédeket és vacsorákat a barátaikkal, vagy nincsenek barátaik, ezért szeretnének újakat szerezni. “A párommal jöttünk, egy hónapja született az elhatározás. Megnéztük az iskolákat, végül erre esett a választás” - mondta a Velvetnek egy látogató, akinek szerencsére idő közben előkerült a párja is: “Azért választottuk a salsát, mert a többit csak más táncokkal együtt lehet tanulni. Ezt találtuk meg magában is” - mondta a fiatal lány, aki azt is elárulta, hogy tervbe van véve salsa buli is majd. “Egy ismerősöm volt ilyenen, és szerinte nagyon jó. Én nem szeretek diszkózni, de salsázni szívesen elmennék” - mondta jövőbeli terveiket. A kérdésre, hogy végül is lehet-e itt nőzni vagy pasizni, elbizonytalanító a válasz: “Ha körbe nézek, a legtöbb nő párral érkezett. Viszont pasizni jobban lehet talán.”

Hosszú kutatás után találtunk egy egyedül ácsorgó lányt, de mint kiderült, ő már jó ideje űzi a táncot: “Pár évvel ezelőtt kaptam a nővéremtől egy bérletet, és magába szippantott. Aki egyszer elkapja ezt a fílinget, nem tud tőle szabadulni, azóta minden héten járok bulikba” - mondta a fiatal lány, aki azért felvillantotta a szép jövő lehetőségét: “A csajozási vagy pasizási dolgokról annyit mondanék, hogy itt ismertem meg a páromat is, szerintem jól lehet.”

Mivel kíváncsiak voltunk olyan véleményre is, ami már a kezdetektől látja a tanfolyamokat, megkérdeztük az iskola egyik tanárát, Kiss Beáta is a salsa-helyzetről: “Én is itt kezdtem el tanulni 2001-ben, vidám, kikapcsol és segít a párkapcsolatokban is. Szerintem ez nagy gond Magyarországon, nem tudnak hol kapcsolatot teremteni az emberek, se férfi-nőit, se barátit. Itt rendszeresen jönnek össze emberek, a Facebook oldalunkon van egy bébitabló is, mert itt életre szóló kapcsolatok születnek. Rengeteg tanítványunk össze is házasodott már. Ha itt talál valaki magának párt, akkor lesz egy olyan közös pont az életükben, ami később is kizökkenti őket a hétköznapokból.”

A végeredmény az, hogy ha valakit vonzanak a pálmafák, a fura színű koktélok és egyéb egzotikusnak hangzó salsakellékek, esetleg csak társaságra vágyik, akkor menjen salsázni, viszont a legendákkal ellentétben a gyors dugásokért, úgy tűnik, még mindig érdemesebb valamelyik szórakozóhelyre menni. Persze mehetünk salsa partyra is, de ahhoz meg érdemes megtanulni salsázni.