Tipikus párbeszéd a filmekben, hogy a nő megtudja, hogy hitvese félrelépett, és a férj azzal mentegetőzik, hogy „drágám, de tudod, hogy én téged szeretlek, a másik nő nem jelentett semmit!”. A hölgy a filmekben erre azt szokta válaszolni, hogy „azt hiszed, attól jobban érzem magam, hogy olyannal csaltál meg, aki semmit nem jelent neked?”. Erre azt a választ kell általában odaképzelni, hogy „nem”, de közben a jelek szerint az élet ehelyett azt a választ adja, hogy „igen”, legalábbis a Pécsi Tudományegyetem kutatói szerint. Ők azzal kapcsolatban végeznek vizsgálatokat, hogy hogyan állnak hozzá a nők a férfiak félrelépéseihez, illetve különösen annak lehetőségéhez, hogy partnerük esetleg prostituáltat keres fel. A Randiblog olvasói korábban már segítettek a kutatásban egy kérdőív kitöltésével (köszönjük!), most majd megint be lehet szállni egy felmérésbe, a link a poszt alján található, de előbb nézzük, mi derült ki eddig!

A Pécsi Evolúciós Pszichológia Kutatócsoport munkatársai abból a feltételezésből indultak ki, hogy a prostitúció általánosan lenézett intézményét nem csupán a szexre vágyó kliens és a prostituált érdekei tartják fenn, hanem rajtuk kívül másnak is jól jöhet bizonyos esetekben, hogy a legősibb mesterséget a közerkölcs nevében folytatott évszázados küzdelem során nem sikerült eltörölni a föld színéről. Ha ugyanis a nő valamiért nem képes vagy hajlandó a férfi szexuális igényeit kielégíteni, viszont azt sem szeretné (például a gyerekek miatt), hogy kapcsolatának vége szakadjon, több lehetőség közül az a legelőnyösebb számára, ha a férj prostituálthoz fordul. Ezt persze nem a kutatók logikázták ki, hanem a nők árulták el magukról kérdőívek kitöltése során.

Az első vizsgálatot 208 egyetemista nővel végezték, akiket névtelenül egy kérdőív kitöltésére kértek. A válaszadók úgy ítélték meg, hogy partnerük érzelmileg elkötelezett kapcsolatba leginkább akkor kerülhetne egy másik nővel, ha egy régebbi kapcsolatát elevenítené fel, vagy valakivel megismerkedve kölcsönös vonzalom alapján új kapcsolatot létesítene. Ennél kevésbé valószínűnek találták az idegen nővel való érzelmi elköteleződés veszélyét, ha partnerük alkalmi szexuális viszonyokat létesít. A legkevésbé valószínűnek viszont azt tartották, hogy partnerük prostituálttal létesített szexuális kapcsolata vezetne érzelmi kötelék kialakulásához és végső soron a házasság végéhez.

A kutatók szerint a nők számára azért lehet előnyös, ha támogatják partnerük prostituálttal való kapcsolatát, mert bizonyos körülmények között ez a fajta szexuális érintkezés relatíve alacsonyabb kockázatot jelent a tartós kapcsolatra nézve, mint ha a férfi más (nem prostituált) partnerrel létesítene szexuális viszonyt. A házasságon kívüli kapcsolat ennélfogva az elhagyást, a férfi dezertálásának lehetőségét is magában hordozza, ezért a tartós kapcsolatban élő nők különösen fenyegetőnek, kapcsolatuk szempontjából veszélyesnek észlelik partnerük más nővel kialakított, érzelmi elköteleződéssel is járó szexuális viszonyát. Ezért a nők számára az elhagyatás kockázatának egyfajta csökkentése lehet, ha elnézőbbek, támogatóbbak partnerük prostituálttal létesített viszonyának lehetőségét illetően (függetlenül attól, hogy valóban van-e ilyen igénye a férfinak).

Mindennek az evolúciós fejlődésben lehet megtalálni a gyökereiet. A törzsfejlődés során a párkapcsolati elköteleződésre nagy szelekciós nyomás nehezedett. Az ősi környezet több sajátossága is azt programozta bele az emberbe, hogy párban próbáljon boldogulni és családot felnevelni: a viszonylag kis csoportméret, a korlátozott táplálékforrások és a kölcsönös segítségnyújtás iránt megnövekedett szükséglet mind arra szoktatták a nőt, hogy családjára, illetve egzisztenciájára a legnagyobb veszélynek ne a férfi futó szexuális kalandját tekintse, hanem egy olyan kapcsolatot, amiből valódi érzelmi kötődés is kialakulhat. Az ilyen kapcsolat eredményezheti ugyanis, hogy a férfi lelép, a nő meg ottmarad egyedül a gyerekekkel.

A kurvázás abból a szempontból is a kisebbik rossz, hogy kisebb a valószínűsége, hogy gyerek lesz belőle, és az is kevésbé valószínű, hogy kitudódik a dolog, és így a nőt kibeszélik, megszégyenítik a többiek. A fenti táblázat számszerűsítve mutatja, hogy a második körben készült felmérés 1562 női válaszolója (nagy részük Randiblog-olvasó) szerint mennyivel kevesebb érzelmi stresszt okoz a férfi látogatása egy bordélyházban, mint ha egy barátnőt szed össze magának, és hogy az ilyesmit a nők mennyivel könnyebben bocsátják meg, illetve mennyivel tartják kevésbé veszélyesnek a kapcsolatra, mint azt, ha egy régi vagy új barátnő tűnik fel a színen. És ez még nem minden, a kutatók tovább folytatják a vizsgálódást, arra keresve a választ, hogy milyen okokból keressük a szexet. Ha van 5-10 perce egy kérdőívre, segítsen a Pécsi Tudományegyetem szakértőinek, és kattintson ide!