Shannon Moroney-nak hívják azt az amerikai nőt, aki egy emberölésért elítélt, börtönből szabadult férfihoz ment hozzá, majd amikor a férfi a házasságkötés után egy hónappal két nőt megerőszakolt, a történetről egy könyvben és az önfeláldozó nőkről és hálátlan férfiakról szóló sztorik specialistájának, a Daily Mailnek hasábjain számolt be. Bár a feleség ellen senki semmilyen bűncselekményt nem követett el (a férj két idegent pécézett ki magának), Moroney bizonyos szempontból saját magát is áldozatnak állítja be, sőt, valamilyen szinten férjét is. Ha kíváncsi arra, hogy ez a végeredmény hogyan jön ki ebből a meglehetősen bonyolult képletből, olvasson tovább!

Shannon Moroney és Jason Staples 2003-ban találkoztak, a férfi főszakácsként dolgozott egy szociális étteremben, ahol szegényekre főztek, a nő önkéntesként ment oda segíteni. Megvolt az a bizonyos szikra, és jött az első randevú. Ezen kb. 10 perc után Staples elő is állt a farbával, amit valószínűleg jól tett, hiszen minél később derül ki az ilyesmi egy kapcsolatban, annál rosszabb.

Elmondta, hogy emberölésért 10 évet ült börtönben. 18 éves diákként közös albérletben élt valakivel, lakótársa kissé meglepő módon egy 38 éves nő volt. Egy napon Staples szexuálisan közeledni próbált a nőhöz, aki elutasította, és amikor a fiú visszavonulót fújt, a nő felháborodásában a zuhanyozóba is utánament, fenyegetőzve. A vita verekedéssé fajult, ami a nő eszméletvesztéséig tartott, nemsokára kiderült, hogy az áldozat belehalt sérüléseibe.

Staples nemcsak ezt mesélte el, később az is kiderült róla, hogy rokkant édesanyja bipoláris depressziós, majd még később az is, hogy az asszony verte a fiát, amibe élettársa és a nagypapa is besegített. Mindennek a tetejébe a 18 évesen börtönbe került fiút meg is erőszakolták rabtársai. Példás magaviselete miatt 10 év után feltételes szabadlábra engedték az addigra férfivá érett elítéltet, aki ezek után megpróbálta helyrehozni az életét.

Moroney reakciója tipikus női reakciónak is tekinthető: azt írja, megsajnálta a férfit, és megdöbbent brutalitásban bővelkedő élettörténetén, mivel Staplest kedvesnek és normálisnak ismerte meg. Szerelmesek lettek egymásba, és a kapcsolat teljesen harmonikusan folytatódott a pár 2005-ös esküvőjéig, sőt, még azután is, pontosan egy hónapig. Ekkor kopogtattak Moroney ajtaján a rendőrök, és közölték, hogy a férje megerőszakolt két nőt, úgyhogy legyen olyan kedves, és fáradjon be az őrsre.

Nyilván egy ilyen eseményt még a férfi előéletének tudatában sem lehet egyszerű feldolgozni. Moroney azt mondja, sokáig sírógörcsök gyötörték. Staples ebben az időben egy üzletben dolgozott, ahova egyszercsak betévedt egy női vevő. A férfi előrántott egy kést, és arra kényszerítette a nőt, hogy bemenjen vele a hátsó szobába. Ott megkötözte és megerőszakolta. Ezek után érkezett még egy nő a boltba, ő is ugyanerre a sorsra jutott, aztán a férfi mindkét nőt magával vitte egy bérelt furgonban a családi otthonba. A feleség nem volt otthon, de beszélt vele telefonon, talán ennek hatására is volt, hogy egy idő után a férfi feladta magát. Mindkét áldozat túlélte a támadást. Ekkor az is kiderült, hogy felesége tudtán kívül Staples pornófüggő volt, sőt, titokban nőkről videókat készített WC-kben, többek között Moroney-ról is.

Ön szerint?

A férfi bűnösnek vallotta magát, vállalta felelősséget a tettéért, és elfogadta börtönbüntetését, felesége azonban gyakorlatilag sokkhatás alá került, annak családja szintén, hiszen mindannyian ismerték (másmilyennek ismerték) és szerették Staplest. A férfi most határozatlan idejű börtönbüntetését tölti, és bár Moroney 2009-ben elvált tőle, az exfeleség írásából csak úgy süt az együttérzés volt férje iránt. Természetesen nem az ártatlanságáért vagy a felmentéséért kampányol, egyszerűen csak minden lehetséges fórumon beszámol arról, mi történt vele, sőt, könyvet is írt, hiszen az ilyen történeteket általában vagy az elkövető, vagy az áldozat szemszögéből szokták elmesélni.

Azt mondja, rengetegen ellenségesek vele szemben azért, hogy nem hajlandó volt férjét megbélyegezni (pl. „szörnyetegnek”, ami az angolban egy sokkal súlyosabban hangzó szó, mint amilyen sután magyarul kiveszi magát). Sokan már azért is kritizálják, mert képes volt hozzámenni egy olyan férfihoz, akiről tudta, hogy emberölésért már ült börtönben, mások szerint az áldozatokkal szemben nem tisztességes, hogy Moroney nem ítéli el keményebben volt férjét.