Egy friss kapcsolat elején még minden csodálatosnak és tökéletesnek tűnik, akárcsak egy igazi, nyálas, romantikus amerikai filmben. Ezt az időszakot nevezi a köznyelv rózsaszín ködnek, ami sokszor olyan vastag, hogy nem látjuk rajta keresztül sem a másikat, sem önmagunkat reálisan. Aztán múlnak a hetek, hónapok és öntudatlanul is kezdünk kisétálni a dolgból. A szakemberek szerint, aki ezek után is a pertnerével marad, ők nagy valószínűséggel még sokáig együtt lesznek, ám sokakat megriaszt a változás. Összeszedtük, mikről is van szó, mik a rózsaszín köd felszálltának első jelei, ami – hangsúlyozzuk – nem a szerelem múlását, hanem átalakulását jelenti, és teljesen természetes dolog.

1. Megváltozott illat

Amikor az ember fülig szerelmes, megváltozik a szaglása. Nem kamu, egy amerikai kutatócsoport bizonyította is, hogy rózsaszín ködbe burkolózott nők az ismerős férfiak illatát nem ismerik fel, viszont partnerükét bármikor azonosítani tudják. A kevésbé szerelmes nőknek viszont ez már gondot okoz. A szerelem múlásával ráadásul már nem tartják annyira izgatónak a párjuk testszagát, sőt, irritálhatja is őket a másik bőrének illata.

2. Előjönnek a hibák

Szokták mondani, hogy a szerelem vak, és nem veszi észre a hibákat, valójában viszont a kapcsolat elején is tisztában vannak az emberek a partnerük negatív tulajdonságaival, csak épp nem törődnek velük. Érdemes azonban úgy belemenni egy kapcsolatba, hogy előtte mérlegelünk: „Általában utálom, ha valaki hangosan eszik az asztalnál, de nála ezt elnézem, mert szeretem. De vajon el fogom viselni szó nélkül ezt akkor is, ha hónapok telnek el?” Minden valószínűséggel nem. Ez pedig a későbbiekben folyamatos vitaforrás lehet.

3. Ritkul a szex

Hetekkel ezelőtt nem telt el nap, hogy ne estek volna egymásnak minden este, a szexuális együttlétek viszont mostanra ritkultak. Míg korábban elképzelhetetlennek találta, hogy fáradtságra hivatkozva inkább az alvást válassza, most a másnapi kipihetség van első helyen és nem a hancúr. Ráadásul a vehemencia is csökken, már nem teperik le egymást akkora kirobbanó vággyal, mint a kapcsolatuk kezdetén. A spontaneitás is elmarad.

4. Vannak mások is rajta kívül

Megfogalmazódik a „hűséget fogadtam (már aki fogadott), de vakságot nem” mondás. Vagyis egyre többször nézi meg az utcán szembejövő pasikat/csajokat, ismét gyakrabban néz pornófilmeket és fantáziál más nőkről/férfiakról.

5. Óvatosabb tervezés

Egyre inkább csínján bánik az ígéretekkel, sőt, úgy érzi, némelyiket elhamarkodottan tette meg. Míg korábban azt bizonygatta, bármikor feleségül venné a partnerét, azóta inkább nem hozza szóba a dolgot. Ugyan már az első randin lelkesen beszélt arról, hogy nemsokára családot, gyereket szeretne, utóbbiból nem is egyet, ha felmerül a téma, helyesbít: persze, akar, de nem úgy gondolta, hogy most rögtön, ezek inkább a hosszú távú tervei közé tartoznak.