Péntek délután volt a Feeling Finder című website bemutató eseménye, elmentünk, mindent megtudtunk a színházi jelenetekkel is operáló előadásból és magától Dr. Csernus Imrétől is, úgyhogy ebben a posztban most elmeséljük önnek, hogy pontosan miről van szó. Érdemes végigolvasni, elsősorban mert érdekes, másodsorban mert ez egy olyan magyar kezdeményezés, amiből a készítők aztán egy nemzetközi verziót is útnak szeretnének indítani, ezért simán lehet, hogy a küszöbön áll egy magyar világsiker.

Szóval a Feeling Finder 4 napja éles, az első három nap alatt már háromezren regisztráltak. Facebookos profillal lehet csak belépni, ez azt szolgálja, hogy minél kevesebb legyen a kamu regisztráció. A Feeling Finder alapvetően egy önismereti és párkapcsolati böngésző, azaz, amint a neve mutatja, nem (csak) társat lehet vele találni hosszú távra vagy alkalmi kapcsolatra, hanem például sima barátokat is lehet vele keresni, kapcsolatban élők azt is megtudhatják belőle, hogy mennyire illenek össze a párjukkal, de ha sikerül egy kis tesztkitöltésre rávennie 10 facebookos ismerősét, akkor az is kiderül a Feeling Finderről, hogy igazából milyennek látják önt a barátai. Merthogy az egész procedúra minden esetben hosszas kérdőívkitöltögetéssel kezdődik. Ez egy 8 személyiségvonást vizsgáló személyiségteszt, amit Dr. Csernus egy csapat pszichológussal állított össze, és persze a feltett kérdések tartalma attól is függ, hogy ön mire szeretné használni a Feeling Findert.

A tesztkitöltés egyik végeredménye egy indexszám, és aki például társat keres, ennek a számnak a segítségével tudja összehasonlítani, mennyire lesz kompatibilis a kiválasztott személlyel. Ez a része a dolognak egyébként önmagában nem kifejezetten forradalmi, ezen az elven működik jó régóta például az eHarmony nevű amerikai társkereső. A tesztkitöltés másik végeredménye viszont egy személyre szabott videóüzenet Dr. Csernus Imrétől, aki a tesztben megadott válaszai alapján mondja meg önnek a frankót, kábé úgy, mintha elment volna hozzá a rendelésre. A korai visszajelzések szerint ez a fícsör egy nagy erőssége a Feeling Findernek, az első regisztrálók visszajelzései alapján volt olyan is, aki elsírta magát, miközben azt hallgatta, hogy Dr. Csernus hogy elemzi ki a személyiségét az előre felvett mondatokból automatikusan, viszont mégis személyre szabottan összeálló videón.

De persze a péntek esti eseményen Dr. Csernus élőben is ott volt, és olyanokat mondott például a kompatibilitást mérő tesztről a közönségnek, hogy „ez az egész előszűrés, az ismerkedés alapjait könnyíti meg. De szükséges találkozni és bele kell tenni a munkát a kapcsolatba, mert egy kapcsolat megtartásához mindig munka kell.

Amikor azt a kérdést tettük fel neki, hogy miért írnak nekünk ilyen sokan ilyen gyakran arról, hogy nem találnak maguknak társat, a következőt válaszolta: „fontos azt tudni és elfogadni, hogy ha én bizonytalan vagyok, akkor a saját bizonytalanságomat akarom a másik által kompenzálni. A saját bizonytalanságom olyan, mint egy kerek egészből egy kétharmad. A másikat be akarom tuszkolni magamba, hogy kerek egész legyek – de közben nem veszem tekintetbe a másiknak az integritását és a személyiségét, csak be akarom törni. Azt viszont nem veszem észre, hogy a másik meg éppúgy engem be akar törni. És akkor a két bizonytalan elkezd játszmázni egymással… „Hol voltál...?” „Biztosan szeretsz...?” Attól félnek, hogy mi van, ha kiderül, hogy nem valók egymáshoz. Ez az úgynevezett vvv-kapcsolat: vak vezet világtalant.

És vajon olyan van, hogy valakiről azt dobja ki a Feeling Finder tesztje, hogy párkapcsolatra alkalmatlan? Van ilyen egyáltalán, hogy valaki alkalmatlan párkapcsolatra? „Attól függ, milyen párkapcsolatra. Ha mondjuk valakiben nem érzem, hogy felnőtt, arra mondhatom, hogy felnőtt párkapcsolatra nem alkalmas.” Ugye a Feeling Finder idővel majd nemzetközivé is válik egy angol verzióval. Rákérdeztünk Dr. Csernus Imrénél, hogy figyelembe vettek-e bármi magyarspeficikus dolgot a tesztek összeállításánál. Ez volt a válasza: „magyar specifikusság? Az alacsony érzelmi intelligencia.” És a végére annak tömör összefoglalása, hogy mit meríthet egy kapcsolatban élő a Feeling Finder tesztjeiből: „azt a felismerést, hogy ha ő az adott napon nem dolgozik, nem fogja megmenteni a kapcsolatát.