Randy Wilson kilencgyerekes családapa, feleségével, Lisával több, mint 13 évvel ezelőtt rendezték meg az első purity ballt, azaz tisztaságbált Colorado Springsben. Fogalmuk nem volt még róla akkor, hogy az eseményből éves rendszerességgel visszatérő hagyomány lesz, amit ráadásul az USA 47 másik állama is átvesz majd. Persze nem mintha a tisztaságbál teljesen hétköznapi dolog lenne az amerikaiak többségének – legtöbbjük valószínűleg ugyanolyan bizarrnak tartja az egészet, mint ön. Ha nem így lenne, az ABC nem készített volna róla egy új dokumentumfilmet, ami szombaton kerül majd adásba Amerikában.

A tisztasági gyűrűkről volt már szó a Randiblogban. Ez egy olyan ékszer, amit a lányok (vagy akár fiúk) az esküvőig viselhetnek, úgymond jegygyűrű helyett, hiszen azt jelképezi, hogy szexuális önmegtartóztatást fogadtak. Máshogy fogalmazva: a gyűrű viselői esküvőjükig tartó szüzességi fogadalmat tettek, így a gyűrű arra is figyelmeztetni a többieket, hogy nem érdemes bepróbálkozni, hiszen az illető elhatározta, hogy még csókolózni sem fog addig, amíg örök hűséget nem fogad valakinek.

A tisztaságbálokon a tisztasági gyűrűk központi szerepet kapnak, és a bál úgy van megszervezve, mint egy csoportos esküvő. A lányok menyasszonyi ruhákhoz hasonló estélyikben vannak, gyűrűt húznak az ujjukra, vőlegényük helyett pedig édesapjuk van ott, amikor a lányok Istennek ünnepélyes szüzességi fogadalmat tesznek. Minden apa azt vállalja ezen az eseményen, szintén Isten színe előtt, hogy „a tisztaság területén úr és védelmező lesz lánya felett”. A bálsorozatot alapító Wilson család szerint 12 éves kortól kell a gyűrűt hordani. A családban kilenc gyerek van, néhányan már házasok, akik mind megtartották a fogadalmat, és a dokumentumfilm előzetese szerint azt mondják, egyáltalán nem bánták meg. Ide kattintva egy hosszabb, korábbi videót talál róluk.

Mint tudjuk, Amerikában minden van – ilyen is. Elhamarkodottság lenne viszont azt gondolni, hogy mi itt Európában már tökéletesen túltettük volna magunkat azon az elgondoláson, hogy a szüzesség a tisztasággal egyenlő, a szex viszont feltétlenül lealacsonyítja, bemocskolja és értéktelenné teszi az embert. Illetve nem is annyira az embert, inkább csak a nőket. Pontosan mi annak az üzenete, hogy csak a lányok számára szerveznek ilyen bált? Kíváncsiak lennénk, a Wilson család szervez-e hasonló eseményt a fiúknak is, vajon nekik is kell-e ígéretet tenniük édesanyjuk számára, akiket igazi esküvőjükig játékból elvesznek feleségül. Talán ez is kiderül majd a teljes dokumentumfilmből.