Ez a fiú 18 éves, angol, Phin Lymannek hívják, egy nagyon drága magániskolába, a Wellington College-be jár Berkshire-ben. Nemrég fogta magát, és megírta az iskolaújságban, hogy ő még szűz. Hát alapvetően nem a hét híre ez az esemény, de azért van annyi bizarr vetülete, hogy a srác ezzel az iskolaújság után a többi újságba is belekerült, például a The Times-ba meg a Daily Mailbe. Egyrészt fura, hogy egy 18 éves fiú önmagától indíttatást érez arra, hogy ilyenről beszéljen, még meglepőbb, hogy azt is bevallja és névvel-arccal felvállalja iskolatársai előtt, hogy még szűz, holott ebben a korban a hasonló srácok éppen, hogy abban szoktak vetélkedni, hogy ki veszti el hamarabb a szüzességét. Többen is írtak már nekünk levelet saját szüzességükkel kapcsolatban, de természetesen senki nem névvel-fotóval reklámozta, hogy még nem él szexuális életet.

Phin Lyman azonban pontosan ezt tette az iskolaújságban, reklámozta az önmegtartóztatást, és vannak érvei is, amiket egyáltalán nem tartunk érdektelennek. Azt mondja, azért írt magáról cikket, mert már így is elég sokan tudják róla, hogy szűz, de azt nem, hogy miért. Hát most akkor elmagyarázza. Egyrészt azért, mert fiatalember megfigyelései szerint a fiúk a pornóból sajátítják el, hogy a szex mi fán terem, és ezért azt hiszik, hogy az egész aktus csak róluk szól. A lányok viszont romantikára vágynak ezen a téren, úgyhogy a csalódás garantált a tizenévesek alkalmi szexuális kalandjai során. Arról nem is beszélve, hogy tapasztalatai szerint az esetek 90%-ában mindkét fél részeg.

Ön 18 évesen elmondta volna az egész iskolájának, hogy még szűz?

Aztán másrészt ott van az is, hogy Lyman szerint a szex ragasztóként funkcionál egy kapcsolatban. Cikkében így fogalmazott: „ha az ember lefekszik valakivel, akkor érzelmi és fizikai kapcsolat alakul ki közte és az illető között. Ha ezt a kapcsolódást szétszakítják, akkor sebek keletkeznek ott, ahol korábban a ragasztó volt. Ezért van, hogy az alkalmi szex hosszú távon nem működik, sosem.” Itt viszont felmerül a kérdés, hogy Lyman 18 évesen miért gondolja, hogy bármit is tud a hosszú távú kapcsolatokról, főleg, ha éppen arról ír, hogy még a rövid távúakat sem próbálta. De persze ez önmagában egyáltalán nem jelenti azt, hogy téved.

Ez egyébként Nagy-Britanniában egyáltalán nem jellemző, hiszen ott pont a napokban tettek közzé egy kutatást arról, hogy a mostani egyetemisták 9%-a már 15 éves kora előtt elvesztette a szüzességét, sőt, 2% 14 éves kora előtt. A 16 éveseknek a negyede próbálta már a szexet, és mire az egyetemista korba lépnek a brit fiatalok, csak 8% köztük a szűz. Mellesleg Lyman olyan szempontból sem átlagos, hogy nagyon jómódú családból származhat, hiszen a magániskolában, ahova jár, több, mint tizenegymillió forintnak megfelelő összegbe kerül egy év. Az 1859-ben alapított iskola most már koedukált, és Lyman bevallja, hogy sok a csinos lány a suliban, és neki is nagy önfegyelemre van szüksége, hogy meg tudja tartóztatni magát.