A félrelépéseknek nem úgy lesz leggyakrabban végük, hogy a csalfa fél bevallja párjának, mit tett, majd miután összetörte a szívét, megpróbálja visszahódítani, mert valószínűleg így lehet ezt a legnehezebben csinálni, ahogyan erre már korábbi levélírónk, Sarolta tanácsai is rávilágítottak. Ha ön jó útra tért hűtlen, és szeretné visszaszerezni kedvesét mindenáron, a Psychology Today egyik szakembere készült önnek pár jó nagy adag kitartást igénylő tippel, amivel sikerrel járhat, ha teljesen megalázkodik és egyszerű színvallás helyett teljes felelősséget vállal tetteiért. 

1. Szakítson szeretőjével! Amíg tart az affér, értelmetlen volna egy kapcsolat újjáépítéséről beszélni. Nem hozhatja rendbe régi kapcsolatát addig, amíg találkozgat szeretőjével, vagy bármilyen. Ha tényleg újra akar kezdeni mindent, hagyja abba, ha még nem tette volna.

2. Jöjjön rá, mi romlott el! A félrelépésnek mindig van valamilyen kiváltó oka, legtöbbször az a dolog, ami egy kapcsolatban megromlott vagy abból hiányzik: van, akinek túl kevés a szex, egyesek pedig egyszerűen kiszeretnek párjukból, csak nem merik megbeszélni vele. Utóbbi esetben érdemes szakítani inkább, de ha még látunk lehetőséget az újrakezdésre, gondoljuk végig, mi romlott el. Milyen lehetőségek, döntések és motivációk vezettek ahhoz, hogy egy másik nő vagy férfi karjai közt keressük a boldogságot? 

3. Találja ki, mit fog ilyenkor legközelebb tenni! Ha már rájött, mi okozta a problémát, ki kell találnia egy megoldást is arra az esetre, ha legközelebb is előfordulna. Mi egy univerzális, minden szituációban tökéletesen helytálló tanácsot adnánk önnek: menjen oda párjához, és beszéljék meg, hogy baj van, egyedül, fejben ugyanis nem lehet egy kapcsolati válságot helyrehozni. 

4. Készüljön fel a nagy beszélgetésekre! Nem lehet előre felkészülni, partnere lelkébe mikor csapódik le a megcsalás tényének bombája, mert nem biztos, hogy azonnal tudni fog reagálni. Ne hisztizzen, és legyen hajlandó és készséges akár az éjszaka közepén, álmából is felkeltve beszélgetni zokogó párjával arról, hogy ön mégis miért tette ezt vele, akkor is, ha baromira nincs kedve hozzá.

5. Ne esküdözzön! Amíg nem tudja pontosan, mi romlott el a kapcsolatban, ami a hűtlenséget előidézte, nem mondhatja őszintén párjának, hogy soha nem fog újra félrelépni. A felelősségvállalás pontosan azt jelenti, hogy nem ígérgethet olyanokat, amiket nem tud betartani.

6. Tűrje partnere hangulatingadozásait! Nem kizárt, hogy párja az egyik pillanatban azt mantrázza az ön kezét szorongatva, hogy minden a legnagyobb rendben, a másik pillanatban pedig ajtóstul ront önre azt üvöltve, hogy soha nem akarja többé látni. Megértőnek és magabiztosnak kell maradnia, amíg a másik ezeken az újra ismétlődő érzelmi ciklusokon végig nem ér. Tudjuk, hogy az ilyen intenzív érzelmi hullámzást még saját magunkban is nehéz lecsillapítani, nem hogy másban, de miután mi vagyunk ezeknek az egyedüli okozói, nekünk kell felelnünk értük.

7. Váljon teljesen átlátszóvá! Ha azt szeretné, hogy párja ismét megbízzon önben, meg kell mutatnia, hogy ezen a kis afféron kívül nincsen semmiféle takargatnivalója. Ha párja például meg szeretné nézni az ön mobilját, semmiképpen se forgassa a szemeit, adja oda neki szó nélkül, emlékezzen, itt most önnek van vaj a fején. A cikkíró szerint rossz taktika úgy megpróbálni visszanyerni partnerünk bizalmát, hogy éreztetjük, számunkra teljesen egyértelmű, hogy nem fogjuk megcsalni őket többé, ezért nem is értjük, miért van szükség a telefon ellenőrzésére, mert ezzel csak azt üzenjük, semmibe vesszük a belénk vetett bizalmával kapcsolatos problémáit, amit egyébként a megcsalással okoztunk neki. Ehelyett inkább örüljünk minden olyan lehetőségnek, ahol bebizonyosodhat, teljesen ártatlanok vagyunk. 

8. Ne kenje a másikra! Azt már rég tudjuk, hogy egy kapcsolatban mindig két hibás van, de amikor arra kerül a sor, hogy párjával tisztázzák, mi volt az, ami nem működött önök között, kiderülhet, hogy ön úgy érzi, párja nagyobb szerepet játszott valamilyen probléma kialakulásában. Ez azonban semmiképpen sem ad feloldozást a félrelépés alól, ahogyan a másik hibáztatására sem jogosít fel, ha valami nem tetszett, az ön dolga lett volna szólni a másiknak.

Bevallani, hogy rosszat tettünk, nehéz, de fontos lépés a békéhez vezető úton, és bár a legelső is, nem szabad elfelejtenünk, hogy nem az egyetlen. Ha csak kimondunk pár bűnbánó szót arról, mennyire szomorúak vagyunk, hogy ide jutottunk, azzal még nem tettünk semmit a becsődölt kapcsolat újjáépítésének érdekében, csupán elismertük, hogy hibáztunk, ami tény, és anélkül is tény volna, ha nem gondolnánk így. Egy elromlott kapcsolatot megfoltozni és újraépíteni a bizalmat a másikban nehéz, fájdalmas és sokáig fog tartani, ha egyáltalán sikerrel jár, és szeretője nem csapja magára az ajtót egyből, amint meghallja az ön mentegetőzését. Mi azért sok sikert kívánunk.