Négy ausztrál férfi esetén keresztül mutatta be az Australian, mekkora divat lett a 2000-es évekre az, hogy nyugati fehér férfiak távol-keleti feleséget találnak maguknak. A hangsúly a feleségen van, ugyanis sok férfi nem csupán azért utazik Thaiföldre, a Fülöp-szigetekre vagy Indonéziába, hogy prostituáltakkal enyelegjen kevés pénzért, hanem hogy megtalálja az igaz szerelmet.

Persze az ausztrál lap hozzáteszi, Balin pl. azért működhet ilyen jól a dolog, mert még mindig patriarchális a kultúrájuk, egy férfi itt még igazi főnök. A helyi kultúrát sokan nem értik meg, ez sűrűn vezet válásokhoz, ráadásul érdekházasságot kötni képtelenség, ahhoz, hogy egy nem indonéz ingatlant vegyen, kell indonéz állampolgárságú családtag, az ő nevére kerül a ház.

Stuart Smith most 54 éves, de csak 37 volt, amikor először látta a 17 éves Madét egy bali boltban. Azonnal beleszeretett, de két évnek kellett eltelnie, hogy a családja egyáltalán elengedje randevúzni a férfivel. Az első randin meg is jelent Made három bátyja az üzenettel, hogy 8.30-ig vigye haza a lányt, vagy baj lesz. Később magához is meg akarta hívni a lányt, de mivel nem volt otthon hindu szentélye, ez nem működött. Épített hát egyet, és azóta is vallja a hindu erkölcsi értékeket, mégha nem is tért át a hindu vallásra. Madéval már két fiuk van, a 10 éves Shelby és a 11 éves Jet. A 34 éves Made elismerte, nem volt egyszerű belerázódnia a nyugati kultúrába, de férje jól beszélte a helyi nyelvet, sokat segített neki.

Filippínó feleséget felhajtani

Óriási biznisz van a Fülöp-szigeteken is abban, hogy filippínó nőket kiközvetítenek nyugatiaknak. Ha az ember bepötyögi a kellő kulcsszavakat a keresőbe, rögtön egy rakat oldal hirdeti a lehetőséget, hogy ők kiközvetítenek az embernek filippínó csajt feleségnek. Itt, itt, itt és itt is él a lehetőség. Persze itt se jön be mindenkinek a biznisz, jól mutatja ezt a Philippines Fail Blog, ahol azok nyávoghatnak, akiket jól átvertek a Fülöp-szigeteken. Azonban így is fut a szekér, csak egy erre szakosodott központ évi 50 nőt visz az Egyesült Államokba innen. Persze ott sem egyszerű az életük, a kulturális különbségek és az ebből fakadó magányosság sokakat padlóra küldenek – olvasható az SCPR.org riportjában.

Nem mindenki jár ilyen jól: a 63 éves Warren Celebesz (Sulawesi) szigetén szeretett bele egy ápolónőbe, hamar feleségül vette és Melbourne-be költöztek. Aztán a nej egy napon „lelépett, elvitte az összes megtakarításunkat és egy gyönyörű sulawesi földterület birtoklevelét – ami az ő nevén volt, de én fizettem neki. Semmim sem maradt, csak az összetört szívem és az üres kasszám" – panaszkodott. Több férfi vallotta a riportban, hogy a nyugati nőkkel az a baj, hogy basáskodóak és zsémbesek, de az ázsiai nők hálásak és kedvesek velük, ezért választják sokan őket.

A hatvanas éveiben járó Adam keményebben fogalmaz, szerintük a nyugati nők öntudata letöri a férfiakat, akik elveszítik az önértékelésüket. „Itt visszaszerzik, általában az ázsiai nők segítségével. A férfiak kívánatosnak, attraktívnak, boldogabbnak érzik magukat. Újra elevenek" – vallja. Az új-zélandi Ross Franklin már két indonéz feleségen van túl, és az a hitvallása, hogy jó kaland átlépni az etnikai-kulturális határokat. Fiona Paton pszichológus és pártanácsadó szerint azok a párok működnek jól, ahol nem olyan nagyok a különböző háttérből fakadó különbségek, illetve az adott nő is ragaszkodik a házasság fenntartásához, ha anyagilag sokat veszíthetne a válással. Sok nyugdíjba vonult ausztrál ezért is kezeli kvázi hűbérúrként az indonéziai birtokait (köztük a kinti nejét).

A bali ausztrál konzulátus szerint 12 ezer állampolgáruk él itt, sok ausztrálnak otthon is van egy hivatalos családja, meg kitart egyet Indonéziában is. Egy Robyn álnevű nő sokat tudna mesélni: eleve egy timor anya és egy amerikai apa lánya, apjáról pedig még a lány csecsemőkorában kiderült, hogy Bougainville szigetén (Pápua Új-Guinea) is fenntart egy családot. Évekkel később a saját férje is bevallotta, hogy félrelépett egy indonéz nővel, sőt a nő családja azzal fenyegette, hogy ha már megdugta a lányukat, vegye feleségül, vagy baj lesz.

Peter Pearson élete ugyan jobban alakult, a bahasza indonézt jól beszélő férfi remekül elvan 26 évvel fiatalabb nejével, de sok mindent látott már. Sok hatvanas-hetvenes férfi és fiatal lány áramlik a bárjába, ahol már hat házasság köttetett, de mindegyiknek válás lett a vége. Miért? Mert mindegyik mást akar: a férfiak egy csinos fiatal házvezetőnőt és kísérőt maguknak, a helyi nők anyagi biztonságot és a családjuk támogatását. Ez csak elsőre tűnik összeegyeztethetőnek. Sok olyan esetről is hallott Pearson, hogy a felszedett barátnők prostik voltak, és miközben Ausztráliában élő „kedvesük" dollárezreket utalt át nekik, ők továbbra is űzték az ipart otthon.