Rengetegszer szerepeltek már sommás megállapítások ebben a blogban arról, hogy milyenek a nők és milyenek a férfiak. Ezek az általánosítások persze többé-kevésbé megállják a helyüket, de azért nem mindig, sőt, Gwendolyn Seidman pszichológusnő azt írja a Psychology Today oldalán, hogy kifejezetten sok olyan tévhit alapul ilyesmiken, amiknek a lényege az, hogy a férfiak ilyenek, a nők pedig olyanok, tehát jó nagy különbség van a két nem között. A szakértő kutatások adatait felhasználva 6 ilyen tévhitet oszlat el, a részletek alább olvashatók.

1. A nők romantikusabbak a férfiaknál – A romantikus lányregények kategóriája már a nevében viseli azt, hogy a romantika csak a nőknek való, közülük is csak a fiatalabbaknak. Ebből le szokás vonni a következtetést, hogy a férfiakból teljesen hiányzik a romantika, pedig nem ez a helyzet, sőt. Egy kutatásban olyan állításokkal kapcsolatban kellett nyilatkozni, mint hogy például „számomra csak egy igaz szerelem létezhet” vagy „ha valakit szeretek, akkor bármi is álljon az utunkba, működni fog a kapcsolat”. Ezek ugye kifejezetten romantikus szemléletről árulkodnak, de a kutatások szerint a férfiaknak nagyobb része hisz ilyenekben, mint a nőknek. Szóval lehet, hogy a romantikus regényeket a nők olvassák, de ők úgy olvassák őket, hogy tudják, hogy fikció. Ezzel szemben a romantikát komolyan gondolók között több a férfi – a nők nagy része valószínűleg túl pragmatikus az ilyesmihez, tennénk hozzá, ha még hinnénk a sztereotípiákban.

2. A nők és a férfiak máshogy kezelik a konfliktust – A fejekben elég élénken él a férjét nyaggató nő képe, aki rögtön kiborul, ha valami gond van, míg a férfi csöndben várja, hogy vége legyen a hisztinek. Valószínűleg nem véletlen, hogy a sztereotípia ebben az esetben is a férfi számára hízelgőbb, mindenesetre a kutatások azt állapították meg, hogy egy kapcsolatban igazából nem a nemtől függ, hogy ki hogyan viselkedik egy konfliktus esetén. Általában ugyanis inkább az a nyaggatós-hisztizős fél, aki azt szeretné, hogy valami változzon, míg a másik fél, aki szerint minden jó úgy, ahogy van, a konfliktust nyilván azzal kezeli, hogy ül a babérjain. Persze főleg régebben jellemzőbb volt, hogy a nők voltak azok, akik változtatni szerettek valamin otthon, de egyedül nem voltak erre képesek (pl. mert nem volt önálló keresetük), ezért nyaggatniuk kellett a férjüket. A férjek közben viszont, ha akartak valamit, simán keresztülvihették terveiket egyedül is, feleségük hozzájárulása nélkül. Mára azonban már nem ennyire egyoldalúak a párkapcsolatok, így aztán egyre kevésbé nemfüggő, hogy egy konfliktusban ki a nyaggató fél.

3. A férfiaknak fontosabb az attraktív külső – Az igaz, hogy ha megkérdezzük az embereket, mit várnak el potenciális partnerüktől, a férfiak előbb említik, hogy szeretnék, hogy jól nézzen ki az illető, a nők viszont hangoztatják, hogy nekik nem a külső számít, vagy legalábbis nem elsődleges nekik a kinézet. Persze ha ez így lenne, a kockahas egyáltalán nem segítene a csajozásban, a Tindernek pedig semmi értelme nem lenne (hiszen ott egyetlen fotó alapján kell partnert választani), de ennél tudományosabb cáfolata is van ennek a tévhitnek.

Egy kutatásban véletlenszerűen sorsoltak össze párokat, akiknek a rövid vakrandi után megvolt a lehetősége, hogy második találkozót beszéljenek meg. Nőkre és férfiakra egyformán volt igaz, hogy a jobb külsejű partnerrel nagyobb eséllyel döntöttek úgy, hogy folytatják a románcot. Azaz: a csajok ugyanúgy buknak a jó pasikra, mint a férfiak a jó nőkre. Egy villámrandizós eseményen is figyelték, hogy ki kit választ, és itt szintén az lett az eredmény, hogy nemtől függetlenül előnyben vannak a vonzóbb külsejűek. Azaz attól még, hogy a nők általában nem vallják be, hogy a magas, vállas, sportos, szabályos arcú, férfias férfiakra buknak, attól még őket is ugyanúgy befolyásolja a külső, mint a férfiakat.

4. A férfiak és nők teljesen máshogy állnak hozzá párkapcsolatukhoz – Persze, ezen a téren (is) van különbség a férfiak és nők között, de ezeket a különbségeket az utóbbi időben túl szokták hangsúlyozni. Igazából a férfiak és a nők nagyjából ugyanazt várják el tartós kapcsolataiktól, családjuktól: egy kedves, izgalmas és intelligens társat szeretnének maguk mellé az életre. Persze ezen túlmenően vannak különbségek, de a lényeg mindkét nemnek ugyanaz.

5. A kapcsolaton belüli erőszakban mindig a nő az áldozat – Az igaz, hogy ha kapcsolaton belüli erőszakról van szó, a férfiak általában sokkal nagyobb sérülést és szenvedést okoznak a nőknek, mint fordítva. De ne felejtsük el egyrészt, hogy nem minden szexuális bűncselekmény kapcsolaton belüli erőszak, hiszen az, hogy egy nőt megerőszakol egy ismeretlen férfi, annak a kapcsolaton belüliséghez nyilván semmi köze. Másrészt például Nagy-Britanniában a kapcsolaton belüli erőszak eseteinek 40%-ban férfi az áldozat, és az USA-ban egyenesen több nő (12,1%) vallotta be, hogy alkalmazott már fizikai erőszakot házastársa ellen, mint férfi (11,3%).

6. A nőket nem érdekli az alkalmi szex – Itt megintcsak arról van szó, hogy ki mit ismer be és mi a valóság. Ahogy egy nő számára kínos beismerni, hogy vonzódik egy jóképű férfihoz pusztán az illető külseje miatt, ugyanúgy ribancnak néznek egy nőt, ha bevallja, hogy szívesen bevállal egy-egy egyéjszakás kalandot. Ugyanez trófeagyűjtés címén a férfiak körében viszont szinte erénynek számít. Amikor hazugságvizsgálóval figyeltek kísérleti alanyokat, akiknek arról kellett vallaniuk, hogy hány szexuális partnerük volt korábban, kiderült, hogy a nők kicsit több partnerről számoltak be, mint a férfiak. Egy másik kutatásból az derült ki, hogy a csajok tényleg valamivel válogatósabbak a pasiknál az egyéjszakás kalandok terén, már ami a helyszínt és a partnert illeti, de ha fennállnak a számukra kedvező feltételek, ők is ugyanúgy élvezik a szexet, mint a férfiak.