Évek óta annyira népszerű a melegek körében a Grindr nevű okostelefonos alkalmazás, hogy az appról azt írják már újabban a cikkekben, hogy teljesen megváltoztatta a homoszexuálisok életét és kultúráját. Elvileg egy társkeresőről van szó, de gyakorlatilag szexpartnerkeresőnek használja a többség. Az benne a pláne, hogy a Grindr távolság szerint listázza a legközelebbi júzereket, szóval az azonnali találkozás is simán összejöhet, amennyiben az ember olyan partnert választ, aki pár száz méterre van tőle. Ha az ember éppen nagyon vágyik egy khm, társra, elég felmenni a Grindrre, és könnyen lehet, hogy 10 perc múlva már egy ágyban fog hemperegni egy szexi idegennel.

Ez kb. minden férfi legmerészebb álma, nem csak a melegeké – nem csoda, hogy a Grindrnek már csomó riválisa is van, akik ugyanezt a szolgáltatást biztosítják. Kár, hogy idén napvilágra került egy módszer, aminek segítségével az összes Grindr-felhasználó tartózkodási helyét méterre belőheti bárki az interneten, még csak regisztrálni sem kell hozzá. Azaz a júzerek gyakorlatilag feltették magukat szexuális irányultsággal és lakcímmel együtt a webre. Ez se nyugaton, se Magyarországon nem túl jó ötlet, de bizonyos országokban meg egyenesen életveszélyt jelent. Több hónapos kampány után a Grindr végre befoltozta a lyukat, de a többi app még semmit sem tett.

Egy névtelen hekker hosszú ideig kampányolt a Grindr ellen, aminek most nemrég végre lett valami gyümölcse, de közben meg sok-sok ember élete került veszélybe a világ több pontján emiatt az app miatt. Az eseményekről egy elég világosan követhető összefoglalót készített ez a bizonyos aktivista, kattintson ide az adatokért! Szóval még februárban volt, amikor először szólt valaki a Grindrnek, hogy hahó, a felhasználóitok legbizalmasabb személyes adatait simán le lehet szedni a netről. A júzerek pozícióját úgy lehet pontosan meghatározni, hogy három különböző ponthoz képest le kell kérdezni, hogy az adott személy hány méterre tartózkodik, és ennek segítségével máris kész a helyzetmeghatározás. (Ez nem újdonság mellesleg, ezen az elven működnek a GPS-készülékek.)

A hekkerek így például azt is meg tudják mondani, hogy egy adott pillanatban hány meleg éppen hol tartózkodik mondjuk a Kreml épületén belül. Ez így viccesnek hangzik, de kevésbé vidám a helyzet az olyan államokban, amik Oroszországnál durvábban homofóbok. Egyiptomban például a rendőrség el is kezdte a Grindr alapján levadászni a melegeket, Iránban pedig egyenesen akasztás jár a homoszexualitásért, így aztán aki ott azt hiszi, hogy semmi baja nem lehet, ha titokban, arctalanul, álnéven regisztrál a Grinderre, az nagyon csúnyán megütheti a bokáját, mert mindenki azonnal tudni fogja róla egyrészt hogy homoszexuális, másrészt, hogy hol tartózkodik éppen.

A fent már említett aktivista augusztusban tett fel figyelmeztető videókat a netre arról, hogy a Grindr-felhasználókat hogyan lehet megtalálni, természetesen nem azért, hogy hajtóvadászatra uszítson, hanem éppen, hogy figyelmeztesse azokat, akik veszélyben lehetnek. Az illető ezen kívül az app rendszerében küldött több százezer üzenetet olyan országokban lévő felhasználóknak, ahol a homoszexualitás illegális, figyelmeztetve őket, hogy veszélyben a biztonságuk, sőt, adott esetben akár az életük.

Augusztus végén jött csak az első hivatalos válasz a Grindrtől. Ebben azt mondták, hogy szerintük ez nem bug, hanem feature, azaz semmi hibát nem követtek el, mindenki tudja, hogy a Grindr arra való, hogy megnézzük, hogy hány méterre van tőlünk a legközelebbi meleg férfi. Aki nem szeretné, hogy megtalálják, ne regisztráljon, vagy ha regisztrált, kapcsolja ki azt a funkciót, ami mutatja a pontos távolságot. Később azonban kicsit változtattak a megközelítésen: a deklaráltan homofób országokban tartózkodóknak küldtek egy üzenetet, hogy kapcsolják ki a távolságmutatót, de ennek nyilván nem sok értelme volt, tekintve, hogy csak angolul tájékoztatták ugandai, iráni, stb. felhasználóikat. Kb. egy hónappal ezelőtt aztán ezekben az országokban teljesen kikapcsolták a távolságmutatót, azaz itt nem látszik a Grindren, hogy ki milyen messze van.

A sztori most ott tart, hogy miután a Grindrnél nagy nehezen kijárták, hogy tegyenek valamit veszélyben lévő felhasználóiknál, már csak az utánzatok vannak hátra, köztük olyan szolgáltatások, mint a Scruff vagy a Bender. Egyelőre ezeknél semmilyen előrelépés nem volt, úgyhogy az aktivista a múlt héten azzal fenyegetőzött, hogy figyelmeztetésképen ezekhez az appokhoz is csinál internetes térképet, hogy megmutassa, hogy tényleg be lehet lőni mindenkit méterre pontosan, aki ilyen társkeresőt használ.

A Grindr itthon is nagyon népszerű, a Randiblog már a heteró verziójáról is évekkel ezelőtt tudósított, de a fenti problémáról semmilyen magyar nyelvű tájékoztatást nem találtunk az interneten. Sokakat valószínűleg tehát ez a poszt figyelmeztet először, hogy ha nem kapcsolják ki a távolságot mutató funkciót, az kb. azzal egyenértékű, mintha címmel együtt feltették volna magukat a netre azzal, hogy „buzi vagyok”, mert minimális hozzáértéssel és angoltudással kb. tíz percig tart kiguglizni azt a módszert, amivel bárki könnyedén, bármilyen regisztráció nélkül megtalálhatja őket, illetve kifürkészheti lakcímüket vagy tartózkodási helyüket.