Nyáron újra divat lesz a kalap

Az idei nyár kedvenc kiegészítője a kalap lesz, legalábbis néhány divattervező ezt jósolja. Julien Macdonald, Marc Jacobs vagy Michael Kors már a tavaly ősszel bemutatott kollekciójában is jelentős szerepet szánt a manapság már nem igazán viselt kiegészítőnek, mostanra több más divatház is reagált. A napokban a Girls Aloud két énekesnője Cheryl Cole és Sarah Harding viselt kalapot egy londoni eseményen, és erről - az amúgy semmitmondó - funky és cool kifejezések jutottak a divatújságírók eszébe.

Klikk!

A napokban bemutatták a Héjja Trend Line szalon alkalmi és esküvői ruháit a budapesti Ruttkai Éva Színházban, ahol a kollekció szinte minden darabját kalappal egészítették ki. A show után Héjja János arról beszélt a Velvetnek, reméli, divattervező kollégái is jobban előtérbe helyezik a kalapot, mert szerinte érdemes. Héjja szerint régen az emberekbe „belenevelték az eleganciát”, de ennek már jó ideje nincsen hagyománya. A divattervező olyan lelkesen kiállt a régimódi viselet mellett, hogy gondolatban már tatarozni kezdtünk egy Margit körúti kalapszalont, amelyet évek óta nem láttunk nyitva.


A kalap az elmúlt évszázadok alatt egyfajta státuszkiegészítő volt, a viselője társadalmi rangját és anyagi helyzetét mutatta. Az elmúlt években már jóval kevesebb információt adott át egy emberről az, hogy kalapot vett fel, olyankor inkább azt sejtette a környezete, hogy az illetőnek nem volt ideje hajat mosni. A kalapviselethez nem szükséges külön stylistot fogadni, az internetes kereséseink eredményét összegezve a kerek arcú nők széles fazont válasszanak, a négyszögletes arcformához, és széles álkapocshoz a titokzatos aszimmetrikus forma illik (lásd Karády Katalin), hosszúkás és szív alakú arcformához hangsúlyosabb karimájú fazont válasszunk.

Oszd meg másokkal is!
Mustra