Gallianótól elalélt még Schiffer és Mendes is Párizsban

Haute couture, Párizs

John Galliano a Diornál a nemzetközi szakma szerint bebizonyította, hogy igenis létezik napjainkban az haute couture, és még kereslet is van rá. Galliano a 2008 ősz/téli, párizsi „magasszabászat” hetének első napján olyan költeményeket mutatott be, amelyektől a jelen lévő iparosok és sztárok együttes erővel aprófát pisiltek. Az álomszerű szoknyák, a vadítóan elegáns estélyik szemet gyönyörködtetőek voltak, és okot adtak a Diornak némi számokkal való kérkedésre is. Hozzá kell tenni, Christopher Josse és az Armani kollekciói is fantáziaindítóak voltak, különösen azok számára, akik nem a Takko Fashion egyentrikóit vásárolják a névleges leárazásban.

A Christian Dior ház elnöke, Sidney Toledano azt bizonygatta a Women’s Wear Daily-nek, hogy „a luxusproduktum iránti kereslet továbbra is nagyon-nagy”, és ezt azzal is alátámasztotta, hogy az haute couture eladásaik száma az előző évben 35 %-kal növekedett. „A nagyon gazdag emberek nem szenvedik meg a gazdasági válságot. Állandóan zajlik a munka a műhelyünkben”, tette hozzá. Janet Jackson, Eva Mendes és Claudia Schiffer egyöntetűen azt gondolták, hogy Galliano minden egyes alkalommal nagyszerűbbet alkot, mint valaha.

Galliano tavaly még az impresszionizmusból merített ihletet, most a Rodin Múzeumban pedig inkább a fémes és a könnyed absztrakt párosítására ment rá, és persze újraértelmezett néhány klasszikus Dior-elemet. Az ’50-es évek vonalvezetése, a derékvonal hangsúlyossága ebben a kollekcióban is megjelent, némi fetisiszta felhanggal. Ebből a videóból kiderül az is, hogy az áttetsző szoknyák hogyan tartoltak a franciabugyival, és láthatjuk, hogy visszatért a lágy, áttetsző matéria az estélyikben is. Ez utóbbiak gyakori anyaga volt a festett bőr, és hatalmas öveket és csatokat is kaptak.

A varázsló köpenyének is beillő, fekete köpönyegek mellett a bemutató második részében megjelentek az édes színek is, a mandulavirág, a pisztácia, a krém és az orgonalila. Giorgio Armani Privé kollekciójára még ennél is több elegancia és visszafogottság volt jellemző: letisztult vonalvezetés, gondosan összeválogatott színek és anyagok. Ez persze nem is meglepő, egy kb. hárommillió forintos estélyiért már elvárhatja az ember a minőséget, a kézi öltést és a legkifinomultabb anyagokat. Az Armani-kabátok nem hiányolták a masnikat, derékban erősen szűkített fazonúak voltak, a nadrágok pedig lefelé szűkültek és a boka felett értek véget. Christophe Josse és Stephane Rolland habos, romlottan fodros és színjátszós költeményeibe pedig nem lehet nem beleszeretni.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek