Év elején, amikor még ki sem tört a tavasz, iszonyú boldogan néztem a kocsi és a busz ablakából, hogy munkások lelkesen újítják fel a kerékpárutat a budai rakparton, a Szabadság híd és a Rudas fürdő között. Nem kerékpározom sokfelé, de pont arra járok munkába, úgyhogy évek óta tudom, mennyire vállalhatatlanul néz ki azon a szakaszon – Szent Gellért rakpart – az útburkolat. Mondjuk nem is a kinézés a gond, hanem hogy korábban foltokban próbálták javítani az úthibákat, úgyhogy az út tele van egyenetlenségekkel. Kiálló peremekkel, ahová meg még nem jutott a pótlásból, lyukak, meg amit még el tudnak képzelni. Mind tökéletesen alkalmas arra, hogy valaki felboruljon miatta.

Lelövöm a poént: hát marhára nem útfelújítás zajlott ott – mint azt gondolom bárki más is észrevette, aki szokott arra járni –, hanem körbeburkolták a fákat. Valamiért. Biztos van oka, mondjuk nem mossa ki az eső körülötte annyira a földet, vagy a vihar kevésbé tépi ki így a fiatal fákat. Esetleg szép.

Persze megközelíthetjük úgy is a kérdést, hogy az a sok ótvar úthiba igazából nem is hiba, hanem díszítőelem – alanti galériánkban erre is teszünk kísérletet. De azért megmutatjuk azt is, mit lenne baromi jó elhárítani azért, hogy ne legyen horrorélmény arra járni.

Ez a szakasz egyébként azért nagyon problémás, mert egyrészt kijelölt kerékpárút, másrészt a gyalogosok is teljesen jogosan használják, hiszen járda, arra jutnak, ha mondjuk átsétálnak a Szabadság hídon. Nézzék csak, itt van a budapesti kerékpárutak térképe, azon is szerepel.

Az egész egy pocsék patthelyzet: a gyalogosokat sehova nem lehet átterelni onnan – a Gellérthegy tövében még annál is keskenyebb a járda, ráadásul miért szúrnánk ki a városnéző sétálókkal? –, a kerékpárosokat meg rá lehetne ereszteni a párhuzamos autóútra, de az a biciklisek nélkül is elég zsúfolt, ami többek közt ideges autósokkal jár. De ha kevés is a jármű az úton, akkor is alig van sáv, jár arra villamos is, busz is.

Ön optimista? Akkor olvassa el a jarokelo.hu-n közölt panaszt, amely ugyanezzel a környékkel foglalkozik, és örüljön, mert Várkonyi Ágnes, a BKK Levelezési szakterületi vezetője június közepén azt írta rá: „örömmel tájékoztatom, hogy a kivitelezői kapacitás függvényében [a kiemelés saját!] a Szent Gellért rakparti kerékpárút 2014. évben felújításra kerül. Addig is szíves türelmét kérjük”. Ha pesszimista, akkor ne örüljön, inkább csak vigyázzon, fel ne bukjon egy lyukban a rakparton.