Idén nyáron leginkább a tetőbárok domináltak Budapesten: május végén két új hely is megnyílt, a 360 Bar és a Gozsdu Sky terrace, így az olyan veteránoknak, mint a TipTop bár és a Corvintető végre van kivel rivalizálnia. Bár a kültéri bárok szezonjának nemsokára vége, teszteltük, hova érdemes elugrania egy utolsót lötyögni a szeptemberi változékony időben.

360 Bar

A májusban nyílt 360 pont olyan, mint az amerikai romantikus vígjátékok menő klubjai: az Andrássy úton lévő Párizsi Nagyáruház tetőterén található, első hallásra luxy-szórakozóhelyre lifttel lehet feljutni, a szolid a világítás és a közepesen hangos háttérzene pedig elég szimpatikus környezetet teremt ahhoz, hogy egy korsó sör vagy egy jó fröccs társaságában eltöltsön egy kellemes estét. A 360-ban az a jó, hogy mindenféle erőlködés nélkül tud exkluzív lenni, ebben pedig kétségtelenül a pazar panoráma is szerepet játszik. Ha idegenvezető lennék, a fárasztó városnéző túrák helyett tuti ide hoznám a turistáimat, mert nagyon jól rálátni Budapest legszebb nevezetességeire, mint a Bazilika, a budai vár, a szabadságszobor és a Parlament.

A feljutás néha viszont elég macerás: hétköznapi fél8-8 körül akár húsz perces sorra is számíthat - mivel csak egyetlen lift működik fel-le, ezért nem mindig gördülékeny a bejutás - ezt pedig asztalfoglalással sem lehet kikerülni, mert nyolc fő alatt alapból nem is adnak. Saját tapasztalatból mondom, hogy érdemes picit később érkezni: hétköznap este kilenckor már egyáltalán nincs sor és hely is van bőven - bár kérdés, ki ér rá szerda este nekiállni bulizni -, de valószínűleg az a legjobb taktika, ha előbb érkezik, és akkor még a naplementét is elcsípheti. Ettől függetlenül a hely baromi igényes, az árak pedig a megszokott belvárosi szinten mozognak: a limonádé 600, a bor decije - minőségtől függően - 600-700 forint, a pezsgő 760-860/dl között mozog, emellett pedig kajálni is lehet: egy hamburger menü 1490, de salátát és desszertet is választhat.

Mivel a kültéri bárok szezonjának nemsokára vége, ezért a 360 is bezár nem egészen egy hét múlva, viszont jó hír, hogy a szeptember 27-ei szezonzáró bulira még simán elnézhet.

Corvintető

A Corvin áruház tetőterére valószínűleg azok is felkeveredtek már, akiknek soha életükben nem állt szándékukban, de valahogy ez egyben a varázsa is Budapest egyik legnépszerűbb underground klubjának. A tetőtér nem csak nyáron, hanem egész évben nyitva van, idén pedig a dizájnját is elég rendesen összekapták: a két oldalt kihelyezett neon világító feliratok nagyon hangulatosak, a kiépített DJ pult és a vele szemben lévő, meglehetősen nagy bárpult is sokat dob az eddig talán túl minimál arculaton. A Corvintető nagy pozitívuma, hogy hetente akár 2-3 ingyenes bulit is rendeznek, úgyhogy simán összehozhat egy költséghatékony és spontán iszogatós-veretős estét is.

Ami a panorámát illeti: közel sem olyan durva, mint a 360-nál, viszont a bárpult felett kiépítettek egy kiülős részt, innen pedig elég durván rálátni a belvárosra, hacsaknem tériszonyos, ebben az esetben inkább érje be a Blahára éppen hogy rálátással. Árak tekintetében egyébként magasan a Corvintető viszi a prímet: sört már 500, bor decijét 230 forintért kapni, de a fröccs és a felesek is a megszokott belvárosi árak felébe, kb. 390 forintba kerülnek.

Gozsdu Sky terrace

Ha egyetlen mondatban kéne jellemeznem a Gozsdu Sky terrace-t azt mondanám, hogy a 360 Bar teljes ellentéte: egyrészt rohadt nehéz feljutni - első blikkre tíz percig keresgéltem a lifthez vezető feljárót, amit a bunkó biztonsági őr segítségével végül sikerült megtalálni a parkolóházban -, elég drága - a nyolcszáz forintos sörömet nem bírtam meginni, olyan szar volt -, a kilátás pedig közel sem akkora durranás, mint amennyire el vannak tőle ájulva. Teltházzal itt még nem találkoztam, ami viszont elég jópofa, hogy hátul kialakítottak egy fetrengős részt is két, kipárnázott ágyszerűséggel, amire hátradőlve tényleg pazar élmény lehet végignézni a naplementét. Az árakat illetően a sör 790, a koktélok 1600, a felesek pedig 890 forintba kerülnek.

A Gozsdu Sky terrace-ban az a jó, hogy az őszi-téli időszakban sem ér véget a szezon, a téliesítés miatt most ugyan bezártak egy időre, mivel megkezdték az olyan átalakítási munkálatokat, mint pl. a fűtés és a tetőszerkezet felhelyezése. A tervezett újbóli nyitás november második hetére várható, mi pedig csak remélni tudjuk, hogy ezúttal nem fogják összecsapni és félkész állapotban átadni, mint azt a hivatalos megnyitón tették.