Ma a VII. kerületbe főleg inni jár az ember és a Kazinczy, Király utca, körút háromszögét senkinek sem kell bemutatni. A Gozsdu udvaron hétvégén alig lehet utat törni, nyáron magyar szót alig hallani a zsidó negyed utcáin, ami nem is véletlen. Az Európát körbeutazó külföldiek már menetrendszerűen iktatják be a romkocsmákat az útitervükbe. A kerület hihetetlen változásokon ment keresztül, míg elérte mai állapotát. Volt idő, amikor csendes kertek lepték el a Körút belső részeit, de a legjobb az egészben, hogy ott, ahol mostanában mindenhol kézműves kocsmákba, italokba és ételekbe, meg szórakozókba botlani, már az 1700-as években is a kézművességé volt a főszerep. Persze, az akkor nem a drága sört, hanem a kosarat és a köcsögöt jelentette. Nem árt áttekinteni, hol is töltjük a hétvégéket, és milyen lehetett a környék századokkal ezelőtt. Az 1775-ös térképen még tisztán kivehető Pest városfala, a mai Károly körút tövében és a körülötte fekvő telkek sokasága. Épület alig tagolta a hatalmas területeket.

Nem volt mindig ilyen harsány a VII. kerület szíve. Ma már nehéz elképzelni, de a Belváros ezen részén majorságok húzódtak, egy csendes kertváros volt a mai kocsmarengeteg helyett. A városkép egészen máshogy festett, mint, ahogy azt ma megszoktuk. A keresztutcák még nem vágták át a birtokokat, a mai Király és Dob utca osztotta csak a környéket a 18. század végén. A növekvő forgalom és népesség emelkedése követelte meg a további útvonalak kialakítását, a pestiek kezdtek kiköltözni a külvárosokba. Az utcanevek is az egykori kertváros maradványai: Nagydiófa, Kertész vagy az Akácfa utca mind a régi hangulatot idézik. 

Lassan, de biztosan városiasodott a mai bulinegyed. A Belváros kezdett megtelni, és a főleg kereskedelemből élő zsidó családok lakták a kerületet, mivel a városfalakon kívülre kényszerültek. Nyüzsgő piac volt a mai Madách tér környékén. Amikor az Andrássy út gondolata még meg se született, a pestiek a Király utcán kocsikáztak ki a ligetbe. A korabeli beszámolók alapján bűz és káosz uralkodott az utcán, ami ma sincs másképp. Bár ma már a lovak helyett részegek végzik a dolgukat, de az eredmény végül is ugyanaz. A századfordulótól kezdve viszont már a maihoz hasonló képet festettek a Terézváros utcái. Nézegesse végig a régi térképeket, és fotókat, hogy milyen volt az egykori VII. kerület hangulata.