Azoknak, akik valamelyik fővárosi lakótelepen vagy belvárosi városrészben nőttek fel, egész biztosan tucatnyi emlékük van a téren focizó suhancokról, akiket január 1-től december 31-ig nem lehetett kiebrudalni a grundról. A pesti grund intézmény lett, nem csak a Pál utcai fiúk miatt, hanem sok, betonrengetegben élő gyereknek ez jelentette az egyedüli kikapcsolódást. De a kertvárosi srácokkal se volt ez sokkal másképp, ahol volt a környéken egy füves placc vagy egy salakos focipálya, odamentek rúgni a bőrt, az volt a közösségi élet központja. Télen-nyáron.

Az utóbbi évtizedek az ingatlanfejlesztésekkel elkezdték sorra elpusztítani a budapesti pályákat, amelyik nem pusztult EL, az pedig LEpusztult. Hogy némi virtuális állagmegóvást végezzünk, nekiveselkedtünk, és egybe gyűjtöttünk annyi grundot egy térképen, amennyit csak tudtunk. 

Szabályaink: azok a focipályák játszanak, amelyek függetlenül a borítástól (beton, bitumen, salak, föld, fű, műfű stb.) szabadon, ingyenesen, korlátozás nélkül hozzáférhetők bárkinek, és persze legálisan használhatók (így az iskolák pályái nem számítanak).

Minden bizonnyal kihagytunk néhány grundot, vagy rosszakat is beilleszthettünk, akkora a város, így ha tud pontosítani, hogy ez a térkép tökéletes legyen, írjon a velvet@mail.index.hu címre, és betesszük a térképre a kimaradt placcot! Ne felejtse el a pontos helyszínt megadni, illetve a pálya borítását is! Nézze meg térképünket, keresse meg a legközelebbi pályát, és focizzon egy nagyot!