mennyibe kerül?

Mindenhol egységáron mérik, kerülete válogatja, hogy mennyiért. A belvárosban 300 forint a decije, de kettő-három a minimum, egynél kiröhögnek. A kevésbé frekventáltabb bódéknál már 180-200 forint a jellemző. Egyébként meg várom a pillanatot, mikor a karácsonyi vásárokon a bort meg a virslit is végre Metapayjel kérhetem, mint a fesztiválokon. 

Novembertől december 23-ig Budapesten gyakorlatilag bárhol lehet kapni forralt bort. Tényleg minden utcasarkon jelzi legalább egy kondér, pár narancskarikával, hogy itt ihat egyet. Főleg a karácsonyi vásárokban (amelyek minden évben osztódnak, már nincs olyan pontja a városnak, ahol ne lehetne kapni nemezsapkát vagy méhviasz gyertyát).

Célom az volt, hogy megtaláljam a legfinomabb forralt bort. Erre a lehető legjobb pillanatnak az a délután tűnt, amikor hol ónos eső, hol sima áztatott el, és a lábujjaim majdnemhogy egyben törtek le, mire hazaértem. De v égigjártam a legnépszerűbb pontokat, hogy kijelenthessem (spoiler!), hogy a Blahán a legjobb a forralt bor. 

Szent István tér – Bazilika

Hogy legalább egy kicsit javítsak a közérzetem, a Bazilikánál rögtön két forralt borral indítottam. A vásár elején, ahogy majdnem mindenhol, üst gőzölgött, de a bort jobb esetben nem abból merik, hanem csapolják. Az első egy decim indításnak pont jó volt, csak éppen a hőfokkal akadtak gondjaim. Semmi másra nem vágytam, csak égesse le valami a nyelvemet, hogy addig se érezzem, hogy már vagy fél órája megtelt a cipőm vízzel. Le is vontam a nap legokosabb tanulságát: a langyos bor nem forralt. Úgy 3 perc alatt a langyosból hideg lesz, ami inkább ront a helyzeten. Kezdetnek viszont elment, a 10 pontból 6 jár a Bazilikához legközelebb eső borosnak.

A Deák felé indulva megláttam, hogy a DiVino is kivonult a térre, úgy 15 méterrel arrébb. Eléggé kíváncsi voltam, hogy mit tud. Magas elvárásaim voltak. Fehéret kértem és azt is kaptam. Méghozzá három decit. Kevesebb nincs – azt mondták. Kicsit húztam a szám, hogy azért ennyit nem terveztem, mire a balomon egy jól szituált úr felajánlott egy decit a sajátjából. Jó, akkor jöhet a három. (Aztán nyilván – mint mindenhol – az áfás számla hallatán rögtön adóellenőrnek néztek. Ez mondjuk rosszul esett.)

Amikor belekóstoltam a citromos teának kinéző forralt borba, meglepődtem. Na ez valami más. Nem olyan cukros, meg nem is olyan fűszeres, de nem rossz. Csak a bor volt túl savas, de nyilván ez csak az én igénytelen alkoholfogyasztási szokásaimnak okozott gondot. Összességében: 10/7

Vörösmarty tér

Még el sem fogyott a DiVino forralt bora, máris kértem a következőt a Vörösmarty téren. A Váci utcával pont szemben, az emelvényen néztem ki magamnak egy üstöt, de itt sem abból merték a bort. Miközben rendeltem, kiderült, hogy nem szabad a kondérból adni a bort, mert akkor egész nap forr, és az alkoholtartalmával együtt az íze is távozik.  

A felvilágosítás után ittam. A hőmérséklete rendben volt. Kellően fűszeres, de nekem még mindig nagyon cukros. Jó-jó tudom, a cukortól lesz forralt a bor, de azért nem kell feltétlen belezúdítani két kilóval. 10/6

Móricz Zsigmond körtér

Egy negyed órával később már a Móriczon voltam, ahol egy sokkal szerényebb vásáron próbáltam kiválasztani, hogy kinél iszom a következőt. Ekkor láttam meg, az elemes, egyhelyben toporgó macskák közvetlen szomszédjában a nyertes bódét. Ahogy kiértem a turista-szektorból, máris lement egy százassal az ár. Itt 200 forint volt a bor decije. Bónusz: a legcikibb reklám.

A változatosság kedvéért viszont most grogot kértem, ami  még éppen belefér, mert végül is olyan, mint a puncs, csak borral. Vagyis forralt boros rum. Jól hangzik? Szerintem kevésbé, de jobb volt, mint vártam. Az illata 10 pont, de az íze úgy 5 pontot ér. Túl édes, amit már a vércukorszintem nehezen tolerált. Mindegy, lehúztam (jó, a felét, de csak azért, mert éppen jött a 47-es). 

Blaha Lujza tér

A Blahán végeztem be a küldetésem. A 7-es megállójában lévő minivásáron nem kellett sokat tökölnöm, hogy hol igyam meg az utolsót: a hóemberes bódét választottam. Itt a Móriczhoz képest lejjebb ereszkedtek az árak, egy deci forralt bort 180 forintért vehetünk. De ez még nem azt jelenti, hogy az íze is olyan lesz. Elmehet a fenébe a Bazilika, meg a Vörösmarty tér összes forralt bora a kolbászokkal együtt. Ugyanis a Blahán a legfinomabb a forralt bor mind közül. Nem túl édes, kellemesen fűszeres és jó meleg. 10-ből 9 pontot adok a hóemberes standnak. Csak azért 9, mert mindig az otthoni a legjobb.