Egy agyvérzéses nő a múlt héten egy órán át feküdt a hideg kövön, mire kiértek hozzá a mentők, a nő belehalt a rohamba. Emiatt az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) gyors átalakításról döntött, az elővárosokból vonnak el mentősöket, hogy Budapesten legyen elég emberük – írja a Nol.hu. Pontosabban a közép-magyarországi régió állomásairól vezényeltek át hét autót és azok csapatát (Zsámbék, Albertirsa, Vác, Dabas, Cegléd, Tápiószele, Aszód). Az átvezényelt mentősöknek reggel Budapesten kell majd felvenni a munkát és csak este térhetnek haza a településükre.

Az ok, hogy kevés a mentős és a mentőautó, mert tavaly 29-cel csökkentették a mentésbe részt vevő kocsik számát. A Nol szerint egyes napokon csúcsidőben akár 24 segélykérés is érkezik, viszont nincs mozgósítható kocsi. Nem is sikerül mindig mind a 71 autót szolgálatba állítani, többek között műszaki okokból. A mostani változások mögött az áll, hogy Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár rápirított az OMSZ-re, hogy ne forduljon elő többet az agyvérzéses nő esete.

Úgy tudni amúgy, ennél az esetnél a diszpécser is hibázott, rosszul kérdezte ki a mentőket riasztó lakókat, és emiatt rossz döntést hozott (nem ítélte olyan súlyosnak az esetet, hogy rohamkocsit riasszon). A Nol szerint ebben segíthetne a mentésirányítási rendszer bevezetése, ami még nem működik azonban. Maga Zombor is látta már a tesztüzemmódban működő rendszert, de amíg az nem áll fel teljesen, marad a jegyzetfüzetes-telefonos irányítás.