2012. december elején jártunk utoljára a XI. kerületi Bartók Béla úton, ahol polgármestereken átívelő nagy projektbe kezdett az önkormányzat, kulturális városközpontot akartak csinálni belőle. Akkor az volt a fő gond, hogy ennek ürügyén egy csomó bérlőt kitettek az üzlethelyiségéből, mert nem volt eléggé művészi a tevékenységük – akkor 20 üres helyiséget számoltunk itt össze. Két évvel később visszatérve sokkal barátibbnak tűnik a helyzet, bár még mindig találtunk 11 üres boltot.

A kultúra szentélyei

Végigsétáltuk a Móricz Zsigmond körtér-Kosztolány Dezső tér-Szent Gellért tér-Móricz Zsigmond körtér útvonalat és – leszámítva a Móricz öblösödésében lévő üzleteket – összegeztük, milyen profilú boltok vannak a Bartókon. Ennek eredménye az lett, hogy terjed a kultúra, de még van hová. 

Összesen kilenc kiállítóhelyet találtunk, idesorolva a Csontváry Művészeti Udvarházat is, ahol galéria és színház is működik – ezt gründolta a XI. kerület EU-s támogatásból –, valamint a Zipernowsky Tudományok és Művészetek Házát is. A Bartókon egy múzeum is található Csonka János gépészmérnöknek szentelve. A Kosztolányi közelében van egy művészellátó, de érdekes jelenség a lengyel kultúrát propagáló, zsebkendőnyi méretű Gdansk is a Móricz közelében.

A Gadget Bar innovatív shop: lehet 3D nyomtatást csinálni itt, de közben akár egy kávét is lehet inni. Könyvesbolt viszont alig van, mindössze hármat találtunk, bár az egész Bartók legszebb kirakata az egyiké: a gyerekkönyveket árusító Pagonyé.

hörpintők, kricsmók, lebujok

a bartók béla út szép

Üzletek, boltok, kocsmák és szolgáltatások ide vagy oda, a Bartók még így is a város egyik legszebb útja, a lokálpatrióták szeretik Buda Andrássy útjaként leírni. Az őszi Feneketlen-tavi park, a műteremlakásos társasházak, a Gárdonyi Géza Általános Iskola épülete vagy épp a BME kollégiuma is itt található, így a kultközeghez ezek is hozzájárulnak.

Az éjszakai élet is elég aktív ezen a tengelyen, tele van bárokkal és kocsmákkal a Bartók, de ha már a kultúráról beszélünk, érdemes megemlíteni, hogy nem a legalja lebujokra kell gondolni, a nagy részükbe nyugodtan térhet be az ember, nem fogják hasnyálmirigyen szúrni egy rugós bicskával. 11 ivót találtunk a Bartókon, köztük olyan klasszikusokat, mint a Mészöly söröző vagy olyan hipertrendi helyeket, mint a Kelet vagy a Szatyor.

kávé és kaja

Ha nem akar az ember vedelni, akkor egy kávéra is betérhet, bár a kávézók száma alacsony, csak hármat találtunk. Cukrászdából is akadt kettő, de ha már rendes ételt ennénk, óriási a választék. Ha gyorskaja kell, a Móriczon ott van a McDonald's és a Wikinger, de a Bartókon találni hummuszos és leveses helyet is. Ami különös, hogy rendes éttermet nagyítóval kell keresni, egyedül a túlértékelt Semmi Extra, a turistákra szakosodott Szeged és az olaszos Marcello nevezhető annak.

shopikázni tudok-e?

A válasz egy kövér igen, a Bartók egy patinás pláza lett, tényleg csak tető hiányzik fölé, hogy shopping centernek nevezhessük. Ez persze nem azt jelenti, hogy a borzasztó unalmas Zara-H&M-C&A-Bershka-New Yorker kombóra kell számítani. 16 vegyesbolt és szupermarket, ugyanennyi ruha- és/vagy cipőbolt, 13 műszaki jellegű üzlet, 5 ékszeres vagy bizsus, 4 lakberendezési bolt, 2 optikus van itt. A kedvenc boltunk azonban így sem valamelyik csokoládé-, bor- vagy kézművescucc-bolt, hanem egy apró bűvészbolt a Gárdonyi térnél.

A szolgáltatások tárháza is rendelkezésre áll. Van kulcsmásoló, fogtechnikus, síkölcsönző, thai masszőz, családfakutató, munkaközvetítő és persze szolárium is. Négy helyen szervezhetjük le az adott évi maldív-szigeteki utunkat és három helyen válthatunk maldív rufiját az útra. Nyolc pénzintézetből vehetünk fel kölcsönt, hogy megvehessük a repjegyet, ezek között zálogházak is vannak.

NDB

Azaz nemzeti dohánybolt összesen öt darab van a Bartók ezen belső szakaszán. Ezúton szeretnénk külön gratulálni annak, aki engedélyezte az egyik megnyitását a Gárdonyi Géza Általános Iskola tőszomszédságában.