Kaptunk egy olvasói levelet azzal a poszttal kapcsolatosan, amiben megírtuk, hogy meg fognak változni a körúti trolimegállók elnevezései. Abban az anyagban a BKK válaszát idéztük hosszasan, és a BKK indoklásában volt egy mondat, ami olvasónknak szemet szúrt:

Ezenkívül törekszünk arra is, hogy a csomópontoknak egyedi nevük legyen, tehát egymástól néhány száz méteres távolságban ne szerepeljen azonos névvel több csomóponthoz tartozó megálló.

Ezt írta ezzel kapcsolatosan olvasónk:

Szeretném figyelmedbe ajánlani az 53-as busz megállóit, ahol egy irányban összesen 3 Sasadi út nevű megállót sikerült kreálniuk.

Furcsának tényleg furcsa, úgyhogy rögtön a BKK-hoz fordultunk, meg is válaszolták nekünk a kérdést. Alább olvasható, hogy mi a jelenség magyarázata.

Az 53-as autóbusznak összesen négy megállója viseli a Sasadi út nevet, ebből egy Farkasrét felé, három pedig Újbuda irányába található. Alapvetően igyekszünk kerülni azt, hogy egy járatnak egy irányban több azonos nevű megállója legyen, de az 53-as busz esetében ez nehezen volt megoldható, mivel háromszor érinti egy irányban a Sasadi út nevű csomópontot:
  • Először a Sasadi úton a Budaörsi útra való kikanyarodás előtt,
  • másodszor az Alsó Beregszász útra való kanyarodás előtt,
  • harmadszor pedig Kelenföld vasútállomás M érintése után, a Budaörsi úton.
A csomóponti elnevezési elvek alapján az egy csomópontban lévő megállók neve azonos, ezzel utalnak arra, hogy azonos közterületet szolgálnak ki. Emellett az 53-as busz második és harmadik megállóját más járatok is érintik, így a elnevezésük kötött, szerepelnie kell benne a Sasadi út nevének. Zárójeles kiegészítéssel ugyan különbséget lehetne tenni a megállóhelyek között, így azonban az egységesség bomlana meg, és a megállónevek túl hosszúak lennének. Mindez ráadásul a csomópontot érintő tucatnyi járat közül egy miatt történne. A zárójeles kiegészítésnek ezért nem láttuk értelmét, így ahogyan a Széll Kálmán tér M, az Örs vezér tere M+H, vagy a BAH-csomópont esetében, itt is van olyan járat, amelynek egy irányban több azonos nevű megállója van, azonban ez minden esetben arra utal tehát, hogy ugyanazt a csomópontot szolgálják ki a megállók.