Sokan sötét és reménytelen helynek gondolják Józsefváros egyes részeit, de a keddi ragyogó napsütésben azért valahogy úgy sétált az ember a Mátyás tér felé, hogy igenis van remény az itt élő, dolgozó, alkotó, fejlődő embereknek. Aztán eszünkbe jutott, milyen sötét időket élünk, amikor megtörténhet olyasmi, mint hogy

végleg bezárják a Mátyás téri Tescót.

Ahogy ez beugrott, egyből észrevettük, hogy felhők kezdték eltakarni a napot. 

Nagyon szomorú vagyok, ide szoktunk járni vásárolni.

Mari 43 éve lakik a kerületben, sok mindent megért, de az idézetből is látszik, sokkolta őt, hogy újságíróktól kellett megtudnia a hírt. „Ez most úgy mellbe vágott", kapkodott levegőért a beteges, idős asszony, aki ugyan elmondta, a Teleki téren van Lidl, a Szigony utcában pedig Interspar, de azok kiesnek neki. Itt legalább a személyzetet is ismerte, és ő úgy látta, a bolt is jól megy (a Tesco a veszteséges üzleteket zárja be országosan – ld. oldalsó keretesünket).

Hús kell!

Ahogy William Golding híres regényében elhangzott:

De hát húsra van szükségünk!

a 13-ak halála

Hétfőn jelentette be a Tesco Magyarország, hogy országosan 13 üzletét zárja be, ebből az egyetlen fővárosi lett a Mátyás téri bolt. Indokaikként a kormányzati intézkedéseket hozták fel, amik miatt a veszteséges üzleteiktől meg kell válniuk. A Mátyás téri bolt bezárása miatt forrnak az indulatok a Facebookon is.

Ez motivált egy névtelenségbe burkolózó fiatal lányt is, aki elmondta, az éjjel-nappaliban nem lehet húst kapni, vasárnap viszont csak az van nyitva a Tesco mellett. Innen tiszta a logikai lánc: nincs Tesco-->nincs hús. Patrícia és Diána két csecsemőt tolt babakocsikban, és a nők is kiemelték, ez a legjobb bolt, a Teleki téri piacon meg drágább is a hús. A két anyukának azért is lesz most elmondhatatlanul rossz, mert a pelenkát és a tápszert is a Tescóban vették a kis karonülőknek.

Erika a zöldségkínálatot dicsérte: salátakedvelő gyermekeinek a Lidlben nem vesz zöldséget, mert szerinte a Tescóban sokkal jobb minden. Miközben ecsetelte, milyen sokan járnak ide, lelkesen mutogatta a szatyorban heverő csípős paprikát és fejessalátát, majd keserűen kifakadt: „ezen fel kell háborodni!"

árny ül a népszínház utcán

György az internetről tudta meg, hogy az egyetlen budapesti áldozat a Mátyás téri üzlet lesz. Pedig „ennek nem volt semmi baja, főleg nyitáskor, akkor rengetegen voltak itt" – mondta a megkeseredett férfi, aki azért elismerte, „a végére már csak egy kicsike közértté vált ez is". Hozzáfűzte egy bús fintorral, tudja, hogy a Népszínház utca sarkán is van egy Tesco, de az más, az sötétebb, az borúsabb, 

ott a fényhatás is rosszabb.

Hogy ezt megmutassa a sors, kisütött ekkor a nap is, fény ragyogta be a Mátyás téri Tesco előtti placcot, repülőgép húzott az égen szétterülő kondenzcsíkot. Itt már semmi sem lesz olyan, mint volt.