Rozsdás víz festette vörösre a Rákos-patakot

MTI/velvet
MTI/velvet
2015.01.26. 18:26

Rozsdás vizet engedett egy építőipari cég a Rákos-patakba, ezért színeződött vörösre annak egy szakasza – közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) szóvivője hétfő délután. Kisdi Máté elmondta: egy építőipari cég nyomáspróbának vetett alá egy 14 kilométer hosszúságú csővezetéket, majd a csőben található rozsdával telített vizet a patakmederbe engedték vissza. Ez okozta a patak vizének elszíneződését – tette hozzá az Origo.hun megjelent információval kapcsolatban (képet is a linken talál). 

Patak halak (2)
Fotó: Halmos Máté / Index

Közölte: a Fővárosi Csatornázási Művek vizsgálja a víz szennyezettségét, a szennyeződés összetételét. Ugyanakkor az FKI mint vízügyi hatóság azt vizsgálja ki, hogy a cégnek rendelkezésére álltak-e a szükséges engedélyek, illetve az abban foglaltakat betartották-e. Amennyiben mulasztást észlelnek, szankciókat alkalmaznak – mondta Kisdi Máté. 

A szennyezéssel érintett XVII. kerület polgármestere, Riz Levente azt mondta: amennyiben a katasztrófavédelem vizsgálata azt állapítja meg, hogy a szennyezés károsította a patak élővilágát, az önkormányzat feljelentést tesz természetkárosítás miatt. Tudomása szerint a Barátság II. kőolajvezeték egy eddig nem használt, építés alatt álló szakaszán végeztek nyomáspróbát és ehhez a Rákos-patakból vették a vizet. Úgy értesült, hogy a víz kivételére rendelkeztek engedéllyel, ám arról egyelőre nincs információja, hogy a víz patakba való visszaengedése szabályosan történt-e.