Két étterem, a Don Pepe és a belvárosi Sophie & Ben Bistro  fekete hamburgereit teszteltem, és meg kell mondjam, eleinte elég szkeptikusan álltam az egészhez. Hiába bombabiztos reklámfogás a fekete tészta, attól még nem csak ízre, hanem kinézetre is elég bizarrnak tűnik az egész, és különben is, egy valamirevaló hamburger köré nem kell ekkora felhajtás. 

oké, de mitől fekete?

A bucikat tintahalfestékkel színezik feketére, ami organikus anyag, úgyhogy nem kell attól tartania, hogy extra mesterséges ételszínezékkel pumpálják fel a tésztát. A burgernek ettől nincs mellékíze vagy különös illata, pedig  meg mertem volna esküdni, hogy halszagú lesz, de tényleg semmi, ugyanolyan, mint  a hagyományos tészta. Ráadásul nemcsak kívülről fekete, hanem maga a tészta belseje is koromfekete, tehát nem kívülről festik meg, hanem alapból az egész tészta át van itatva.

Don Pepe: Black and white burger

A Don Pepe szezonális ajánlatként, vagyis csak februárban hirdeti fekete burgerét, ami majdnem ötszáz forinttal kerül többe bármelyik prémium hamburgerüknél. A minőségre  viszont egyáltalán nem lehet panaszkodni: a buciban marhahús, dupla cheddar sajt, jégsaláta, paradicsom, majonéz, csemegeuborka és póréhagyma van, amihez nagy adag Don Pepe steakburgonya és mártogató is jár.

A hamburger adagra  elég nagy, és annyira meg van tömve, hogy alig bírtam a kezemben tartani, külön plusz pont, hogy házhozszállítással kértem, és még így is bőven meleg volt, mire nekiláttam. A buci ízre teljesen ugyanolyan, mint a hagyományos fajta, se mellékíze, se furcsa illata nincs, egyetlen kellemetlensége a fogak közé szoruló fekete bucimaradványok lehetnek, amit sajnos bőven azután vettem észre, hogy körbemosolyogtam a fél belvárost. 

A hús tényleg vastag, a zöldségeket sem spórolják ki, ráadásul jó szaftos az egész, amit a tészta a kiszállítás során minimálisan magába szívott, úgyhogy tényleg ízbomba a végeredmény. A krumpli viszont kicsit száraz, bár az uborkadarabokkal kevert szósz jól feldobja.

Őszintén szólva nem számítottam rá, hogy pont a fekete burger fog majd ennyire ízleni a Don Pepéből, ahonnan korábban csak azért sem rendeltem soha hamburgert, hiszen elsősorban mégiscsak a pizza/tészta témában vannak otthon. Árban azért már nem olyan barátiak: 2390 forintot kérnek a Black and White menüért, úgyhogy rendszeres vásárló biztosan nem leszek, egyszer viszont poén kipróbálni, és tényleg finom, korrekt adag.

Ár: 2390 forint

Pontszám: 10/9

Sophie & Ben Bistro: Black & Blacker Burger

A Sophie&Ben bisztróban – a Don Pepével ellentétben  állandó jelleggel kapható a fekete burger, úgyhogy nem kell még februárban lerohannia az éttermet ahhoz, hogy kipróbálja. Bár ha az árát meglátja, amúgy is visszakozni fog.

A Black Burgernek már a megjelenésén is látszik, hogy valami egészen más, mint a szokásos. Nemcsak a fekete buci miatt, hanem az átlagosnál jóval több zöld miatt, amit a húshoz raktak: a marhahúspogácsán kívül kimchis ketchup, bacon, csípős algachips, saláta, paradicsom, és uborkás-lilahagymás relish, valamint egy csónak hasábburgonya és egy kis adag coleslaw, vagyis káposztasaláta is jár. A hús és a buci közé helyezett algachips egészen furcsa, tengeri herkentyűs ízvilágot ad, amit egy marhaburgernél eddig még nem tapasztaltam. Adagra hatalmas, viszont annyira markáns az algachips hatása, hogy nem igazán lehetett mást kivenni. Egyszeri egzotikumnak megteszi, de aki nem kedveli a halat, az valószínűleg kevésbé preferálja, hogy marhahúsba harapva valamilyen halas étel jut az eszébe. Pedig a fekete buci tényleg zseniálisan néz ki, de ha már ennyire tengerire csinálják, lehet, hogy érdemesebb marhahús helyett rákon vagy tintahalon gondolkozni töltelékként.

Ár: 2990 forint

Pontszám: 10/6,5

Kommentálná? A Facebookon tegye!