Én csak traktornak hívom, olyan a hangja.

Mindenki máshoz próbálja hasonlítani azt a szubbasszust, ami a Kelenföld egyik lakóövezetébe ékelődött gyógyszeripari telephely egyik kültéren elhelyezett hűtőberendezéséből szól nap mint nap. A Halmi utca és az Ercsi út egyes lakosai (XI. kerület, Kelenföld) megelégelték az egyesek szerint május, mások szerint október óta dübörgő hangzavart, és hónapok óta harcolnak ellene. 

De mi a bajuk egy egyszerű, tompán zúgó berendezéssel? Az, hogy állításuk szerint a monoton zaj időről időre felerősödik, nyáron nem lehet nyitott ablaknál aludni tőle, és különben is: mit keres a Trigon Zrt. nevű biotechnológiai cég telephelye egy lakóövezet közepén? Hallgassa meg az alapzajt, aztán mesélünk tovább:

A Google térképén is látható, hogy a Halmi-Ercsi-Bánk bán-Fraknó utcák határolta négyszögben, na meg az egész környéken lakóházak vannak, panelek, kisebb társasházak, elvétve pár klasszik családi ház. Ennek a közepére építették fel évtizedekkel ezelőtt az Országos Vérellátó Szolgálat verifikáló laboratóriumát, ami a lakók szerint azóta elköltözött innen. A helyén jelent meg a Trigon Zrt., aminek a biotechnológia és a gyógyszerészet a fő profilja (alsó keretesünkben többet is értekezünk róluk). Ráadásul mellette egy veszélyeshulladék-gyűjtő udvar is terpeszkedik, és a Trigon nem kaszálja szerintük a parlagfüvet és irtózatos rendetlenség van az udvarán (ezt mi is láttuk, aláírjuk).

A helyszínre kilátogattunk, innen tudjuk ezt a sok hasznos információt, mivel körbevett minket pár elégedetlen lakó, akinek elege van a hónapok óta való hiábavaló harcból. Egyikük megjegyezte, a zaj és a biotech cég mellett nyugtalanító, hogy ő már látott párszor szürkés füstöt kijönni a kéményből, bár más lakók szerint ez pusztán gőz, a vegyiparban nagyon komoly szűrők vannak a kéményeken, senkit sem bombáznak polóniummal. És akkor egy videó arról, milyen, amikor rákapcsolnak a zajjal:

Az ügy nem lóg a levegőben, a lakók a szomszédos Halmi utcai ház közös képviselőjével az élen a kerületi jegyzőhöz fordultak. A Velvet által megszerzett levelezésből látható, hogy a közös képviselő megemlítette „a nagy hanggal járó gépet", a ki-be járó teherautókat, a rendetlen udvart és környezetet és a burjánzó parlagfüvet. A levél szerint több szóbeli és írásbeli megkeresésükre sem válaszolt az önkormányzat. Azt kérték, vizsgálják ki, megfelel-e a helyzet A közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 2/2013. (I. 29.) kerületi rendeletnek (ami viszont csak kb. a zajos fűnyírásra ad iránymutatást).

Horti István jegyző közvetve válaszolt is, miszerint a kerület nem illetékes (a Trigon Zrt. is ezt közölte), hatáskörrel az ügyben az Országos Gyógyszerészeti Intézet rendelkezik. Annyit tudni még, hogy a XI. kerület megbízásából december 30-án, üzemszünet idején (tehát amikor nem működött a gép) voltak kint zajt mérni. A mérés persze örömteli eredményt mutatott: nincs is zaj!

Persze mi is megkerestük a kerület jegyzőjét, de választ a megadott határidőig nem kaptunk, azt viszont megtudtuk, a birtokvédelmi eljárás megindításán kezdtek el dolgozni a lakók.

A Trigon Zrt. cégvezetőjének, Pallai Zsoltnak gyors válaszából kiderült, hogy egy hűtőgép kültéri egysége (aggregátja) okozza a zajt, és hogy valamennyi engedéllyel rendelkeznek a tevékenységükhöz (ezeket nem részletezték). Zajmérést ők éjjel végeztek, be is ismerték, hogy a megengedett értéket valamelyest meghaladta a zajszint.

A méréseknek megfelelően megterveztettük a szükséges zajvédő falat, melynek a kivitelezése a szakértői tervek szerint jelenleg is folyik. Várthatóan 1 héten belül teljesen elkészül. A zajvédő fal az egyetlen zajforrást a megbízott zajszakértő tervei szerint megfelelőképpen izolálja.

Tehát van remény (mi is láttunk már valami fémszerkezetet, erre húzhatják fel a falat). Eddig se volt semmi gond a Trigon szerint, a megfelelő engedélyek tehát megvoltak, az önkormányzat se talált kivetnivalót a működésükben. A telephelyen amúgy az 1970-es évek óta laboratóriumi tevékenység folyik, ez szerintük nem változott az ő idejövetelükkel sem. Az elhanyagolt udvarról azt mondták, az már a tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. sara (tőlük bérlik az ingatlant), bár a Trigon mindent megtett, hogy rendbetegye a környezetet.

Winkler György, a cég műszaki vezetője pedig azt írta, már őszre be akarták fejezni az akusztikai szakértővel megterveztetett zajvédőt, de az „kivitelezői kapacitási problémák miatt kicsit eltolódott". Ha ez elkészül, újra bemérik a zajt. Amúgy a cég tevékenységétől szerinte nem kell félni (bár még csak próbaüzemben működnek), hiszen zárt rendszerben gyártanak majd folyadékot, se légszennyezés, se szennyvíz nem keletkezik e során, illetve az engedélyük is megvan mindenre. Azt elismerte, hogy a környezet rendezésére nem maradt energiájuk, de pótolják ezt a jövőben.

Térjünk a lényegre, mi ez a Trigon?

A Céginfo segítségével megkapargattuk kicsit, mi ez a cég, nagyjából ezek a fontosabb paraméterei: a cég egyetlen részvényese a Pannonpharma gyógyszeripari vállalat (korábban tévesen írtuk a Céginfo adatai alapján, hogy az Egis is az, de az Egistől megtudtuk, hogy 1999 óta nincs tulajdonrészük a Trigonban). A 69 millió forint jegyzett tőkével működő, 1992-ben alapított cég tavaly augusztusban költözött a Bánk bán utca 6. alá, ez a székhelyük is. Pallos József Péter a vezérigazgató, van pár más érdekeltsége gyógyászati vállalatokban, de ő irányítja a Gyógynövény Kutató Intézetet utódját, a Gyógynövénykutató Intézet Kft.-t is. A Magyar Hírlap archívumában még annyit leltünk, hogy a Trigon cégvezetőjeként bejegyzett Pallai Zsolt pár éve vádlott volt egy ipari kémkedési ügyben, gazdasági titok megsértése miatt másodfokon pénzbírságot is kapott.