Jogszabályok hadára hivatkozik a XI. kerület jegyzője, Horti István a Velvetnek küldött levelében, amiben azt kérdeztük, miért nem tudott lépni az önkormányzat a hangos telephelyével a környék lakóit zavaró Trigon Zrt. ügyében. A múlt héten írtunk róla, hogy hónapokon át zúgott egy aggregátor, mígnem végre a héten elkészült a zajvédő fal, ami remélhetőleg kizárja majd a káros hanghatásokat. 

Horti István levelében közölte, egyszer keresték meg őt a lakók, tavaly december 15-én, és arra panaszkodtak, hogy hiába fordultak a Trigonhoz a probléma megoldásáért, a cég válaszra se méltatta őket. Kiderült még, hogy a Trigon a kerülettől semmiféle engedélyt nem kért és nem is kapott, azonban erre nem is volt szükségük. A nyilvántartásban sem szerepeltek, ezért a jegyző munkatársai december 30-án helyszíni szemlét tartottak.

Ahogy megírtuk, ekkor a zajmérés is fölösleges volt, üzemszünetet tartott az ünnepek idején a Trigon, viszont a cégvezető elmondta a kerületi szakembereknek, hogy gyógyszereket gyártanak, amihez van engedélyük az Országos Gyógyszerészeti Intézettől (azaz OGYI-tól; 5794/47/09 az engedély száma). Azt is elmondta a név nélkül említett cégvezető (aki vagy Pallos József Péter vagy Pallai Zsolt lehetett), hogy már korábban is ilyen tevékenység volt a területen, ők csak felújították a berendezéseket, ekkor került az aggregát a belső udvarra, és már folyamatban van a zajvédelem kiépítése.

Horti leírta még levelében, hogy a hatáskörökkel az ügyben nem igazán rendelkező önkormányzat helyett inkább a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség lett volna illetékes, ahogy minden zajos-rezgős hasonló ügyben. Annyit amúgy tett a jegyző, hogy a lakók beadványát továbbította az OGYI-nak.

Zaj van, mit tegyek?

Egyik olvasónk is alátámasztott a jegyző által elmondottakat, hogy a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőséghez kell fordulni, ha megőrjít minket valamilyen zajforrás. „A központi számukon vagy személyesen lehet panaszt bejelenteni. Ebben az esetben a Felügyelőség a saját laboratóriumát megbízza a méréssel. Itt nincs részrehajlás, se üzemszünetben mérés. Ez a lehetőség ingyenes, azonban van némi átfutási ideje (pár hónap, esetleg fél év)" – írta segítőkész, zajméréssel foglalkozó olvasónk.

Végül még megtudtuk azt, hogy az amúgy „közepes intenzitású, vegyes beépítésű intézményterületet" rendesen kaszálták, ezt többször is ellenőrizte az önkormányzat. Ez pedig szembemegy azzal, amit a lakók mondtak a Velvet riporterének, miszerint nyáron burjánzott a parlagfű az ingatlanon, amit a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-től bérel a Trigon.