A Food Truck Show Budapest valószínűleg önnel is szembejött az utóbbi egy hónapban – az önálló mozgásra képes vendéglátó járműveknek szóló rendezvény Facebookos eseményét ugyanis csaknem 20 ezren jelezték vissza. A Városliget melletti Dürer Piknik Parkot több mint 50 büféskocsi lepte el a hétvégén, a magyar mellett pedig az olasz, az amerikai, a balkán, a mexikói és brit, valamint a halas, húsos, gombócos, tésztás, sőt, még vega járművek specialitásait is kipróbálhatja, ráadásul egészen normális árakon. 

Őszintén szólva kicsit félve indultunk neki pénteken, a rendezvény első napján a Food Truck Show-nak, többen reklamáltak ugyanis, hogy másfél órát kell sorban állni a bejutásért. Este nyolcra viszont már abszolút eltűnt a tömeg – valószínűleg azért, mert ilyenkor már baromi egészségtelen enni  , a hangulat viszont a kivilágított autóknak és a húszas évek amerikai zenéinek köszönhetően egészen egyedi körítést adott a háromnapos gasztrofesztiválnak. A tucatnyi food truckot két nagy körben helyezték el, középen pedig hosszú, napernyőkkel fedett padsorokon lehet elfogyasztani az ételt - már ha tud választani, a kínálat ugyanis elég nagy. Több, mint 50 truck menüjéből válogathat, az árak pedig kocsinként eltérőek: hamburgert 800-tól 1800 forintig, hotdogot 1200, fish and chipset 1500 forintért lehet venni - utóbbi liszt- és (állítólag) szálkamentes -, a krumplichips 800 forintba kerül, a mexikói ételeket átlag 1290 forintból megússza, míg egy oldalasért akár kétezer forintot is  elkérnek.  

A fizetést megkönnyítve a háromnapos rendezvényen nem készpénzzel, hanem Metapay fesztiválkártyával vagy PayPasszes bankkártyával lehet vásárolni, amivel persze akadtak is problémák - akinek ugyanis beragadt a pénze a bankkártyáján, készpénzt pedig nem vitt magával, az nem tudott Metapay-t igényeni, és kipróbálni bármit is. Többször is előfordult, hogy a mellettem álló vásárlónak le kellett ellenőriznie vásárlás előtt, hogy elfogadja-e a kártyáját a rendszer, mielőtt kínosan vissza kell küldetnie mindent, amit kirendelt.

Az ételek mellett egyébként pálinkás kocsik, sörfőzdék és kézműves sörök is kivonultak a helyszínre - utóbbinál 400-850 forint közt mozognak az árak (csapolva), már ami a 4,5-6,5%-os alkoholtartalmú söröket illeti. Az ételeken kívül gyerekjátszóház, mutatványosok és utcazenészek szórakoztatják a látogatókat, sőt, maga a DJ-pult is egy régi truckban van berendezve, ami szintén nagyon témába vág.

Elsőre eléggé megörültünk, hogy az esemény kutyabarát, aztán az illatorgia miatt a padlót nyaldosó állatokat elnézve inkább csak sajnálni tudtuk szerencsétlen négylábúakat, így ha teheti, inkább ne vigye magával kedvencét.

Kajateszt

Balkan Grill - 5/5 pont

A pljeskavica, vagyis a "balkán burger" az egyik legtökéletesebb étel a világon, a Balkán Grillnél pedig pontosan úgy csinálják, amilyennek egy kiadós pljeskavicának lennie kell. A hús jó nagy, a zsemle friss, és még az ajvárt sem spórolják ki az aljából - legalább két centi vastagon megkenik. A húst frissen sütik ki, ezért jó szaftos, és egyáltalán nem száraz, hagymán kívül pedig salátát is adnak hozzá. Jóllakni nem mondanám, hogy annyira jóllaktam vele - bár adagra abszolút korrekt volt -, 1290 forintért viszont megérte, ha pedig biztosra menne, kérheti XL verzióban is 1690 forintért. Egyébként csevap is van a Balkán Grillnél, ez szintén 1290 forintba kerül - bár kevesebb benne a hús! -, de hamburgert is rendelhet 1900-ért.

Befaló Bill - 5/4 pont

Bár a Befaló Billnél nem autóbuszban főztek, a hangulat kétségkívül baromi jó volt: az egyeningbe és cowboy-kalapba öltözött csapat country zenével a háttérben teremtett tipikus amerikai hangulatot, nem véletlen, hogy itt volt az egyik leghosszabb a sor kocsik közt. A Befaló Billnél elég impozáns volt a hús- és babkínálat, bár hallottunk olyan vendéget is, aki a húsok láttán csak annyit mondott, hogy "száraz, mint a büntetés". Végül marhaszegyet próbáltunk: a barbecue jó füstös és borsos, a 10 dkg-os hús pedig kicsit szaftos, és nagyon jó omlós volt, a ropogós buci pedig jól felszívta a maradék zsiradékot. Összesen 1200 forintot fizettünk  étteremben ez biztos többe került volna , a kiszolgálás normális és abszolút készséges volt, és az sem utolsó, hogy a sorhoz képest elég gyorsan sorra kerültünk.

Kolbice - 5/4,5 pont

A kiszolgálás itt is elég gyors volt, és tényleg poén, hogy előttem, egy kocsi hátuljában készítették el az ételt,  amit alapvetően a vásárló állíthat össze, saját magának. A kenyér széle jó ropogós volt – valószínűleg a magvaktól , és a kolbászt sem spórolták ki, ráadásul jó roppanósra főzték. A fűszerezést viszont nem igazán éreztem, bár ezt a pikáns sajtszósz és a pirított hagyma jól ellensúlyozták, sőt, alapból még ketchup, majonéz, mustár, és chili szósz jár hozzá. Megenni már nem valami egyszerű, kiesik a kolbász, folyik a sajt, ezért is volt kifejezetten bosszantó, hogy fizetős volt a WC, mert még kezet sem tudtam mosni, amit egy 1390 forintos kajánál azért illene biztosítani a vásárlónak. Egyébként abszolút megérte, adagra ebéd helyett tökéletes, valószínűleg ez az ideális fesztivál kaja  jól felszívja az alkoholt,de azért jól esik utána egy jó kézműves sör, amiből szintén elég nagy a választék.

attól, hogy fogyaszt, A MOSDÓÉRt még fizetni kell

Nem tudom, ön hogy van vele – engem kifejezetten zavar, ha az 1500 forintos ebédem után még 150 forintot kell fizetnem azért, hogy elmehessek kezet mosni. A rendezvényen ugyanis ennyibe kerül elmenni a mosdóba (szigorúan Metapay-kártyával fizetve), amit kicsit túlzásnak éreztünk a több ezer forintos ételkóstolás után. Ebből is látszik, hogy az ingyenes belépésen kívül valahonnan össze kell szedniük a szervezőknek a pluszbevételt, bár az legalább az pozitív, hogy nem idős néniket ültettek a beléptető kapu mellé.

Az esemény egyik legfontosabb célja egyébként az, hogy sikerüljön elérni a mozgó vendéglátás jogi helyzetének tisztázását, a jelenlegi állás szerint ugyanis a szakhatóságok elzárkóznak az engedéllyel rendelkező egységek közterületen való jogszerű működésének lehetősége elől. Annyi biztos, hogy a szervezők jól tudják, hogyan kell megszólítani az érdeklődőket, ugyanis igyekszenek őket mindenbe bevonni: a rendezvény végén egy közönségszavazás eredményeként még az Év Food Truck-ját is megválasztják. A látogatók számát elnézve pedig valóban igény van a kezdeményezésre, pont ezért lenne jó, ha gyakrabban megrendeznék.