Nagy általánosságban az él, hogy nem használjuk ki eléggé a Dunát Budapesten, amiben van valami. Bár évekkel ezelőtt homokos strandparttal és úszómedencés uszállyal is próbálkoztak a vállalkozó kedvűek, ezek a projektek mostanra befulladtak. Van azonban olyan lehetőség is, amivel minden vízimádó budapesti jól járhat: lehet Budapesten bikiniben kajakozni a vasárnapi húsleves és rántott hús után is. Nem kell ehhez Tisza-túrát szerzvezni, szabadságot kivenni, és kajakot cipelni. Ráadásul olyan szögletéből vizslathatja a várost, ahogyan még sosem.

A Soroksári Duna-ágnál alig van sodrása a dunának

A XX. kerületi Gubacsi hídfőnél van a Kalóztanya Állóhajó, ahol túrakajakokat, kenukat és vízibiciklit is lehet bérelni. A kajak és kenu bérlés háromezer forint egy napra, vízibiciklizni Budapesten csak itt lehet, és ajánlott is. A Soroksári Duna-ágnál alig van sodrás, a szél az, ami nagy ritkán gondokat okozhat.

A vízibicikli használata két órára háromezer forintba kerül, hatezer forint egész napra. Kitartó evezéssel a Molnár-szigetig érdemes elmenni, a hajózsiliphez is sokan mennek kajakkal, az öböl gyönyörű ezen a részen. 

A Római parton nemcsak zabálni és piálni lehet

A hekkezés és fröccsözés kétségtelenül jó nyári program a Római parton, de van jobb is, azoknak, akik szeretik a vadregényes tájat és a vizet. A Luppa-szigetekig végig a Szentendrei Duna-ágon, a sziget körül egyszer az életben mindenkinek muszáj kajakoznia. A parti házak, stégek, és a sziget mögötti rész a Dunán páratlanul szép. A Római parton több helyen is lehet kajakot vagy kenut bérelni, akár egészen Szentendréig is el lehet evezni, ha valaki egész napos programot tervez.

Kétezer forint és körülbelül ötezer forint az összeg, amire számítani lehet, ez a napi bérlés ára, ami attól függ, hányan ülnek egy kajakba.

A Margitsziget körüli és a Népsziget körüli evezés a Duna sodrása miatt a versenyszerűen kajakozóknak való, az amatőröknek, vagy a turistáskodóknak inkább a csendes és nyugodt részeket ajánljuk.