Nem mai darab az a térkép, amelyen az országok új helyeket kaptak: mégpedig úgy, hogy a legnagyobb népességű költözött a legnagyobb területű helyére, aztán a második legtöbb lakossal rendelkező a második legnagyobba, és így tovább. Ez adta az ötletet, hogy megnézzük, vajon a budapesti kerületek esetében miként alakulna mindez. Kiderült: öt maradna a helyén, Óbuda kivételével pedig az összes budai költözhetne a Duna másik oldalára. 

A legtöbben a XI. kerületben élnek, így ők a legnagyobb területű XVII-be költöznének át, a legkevesebben pedig az 1994-ben önállósult Soroksáron – ők a kicsivel több mint 2 km²-es Erzsébetvárost kapnák új otthonul. A területi adatokat egyébként a Wikipediáról lestük, a népességre vonatkozóakat pedig a Központi Statisztikai Hivatal 2011-es népszámlálásának eredményeiből.

Összesen 5 kerület maradt a helyén: Óbuda, illetve az V., a X., a XV.  kerület és Csepel. A többi budai kerület kivétel nélkül átköltözne Pestre – a Hegyvidéket a VIII. kerületi lakosok kapnák meg, a II. kerületet pedig a jelenleg a XVIII-ban élők. 

Készítettünk egy grafikát is (kattintásra megnő!) – ezen láthatja, hogy melyik városrész maradt a helyén, költözött Pesten belül vagy a Duna másik oldalára. 

A végére pedig nem maradt más, mint az, hogy megtudjuk, ön örülne-e ennek a változtatásnak. Szavazzon!

Ön mit szólna ahhoz, ha így változnának a kerületek?