javul a helyzet

UPDATE

Este 10 óra előtt kicsivel már a járatok nagy része (például a 2-es villamos és a 3-as metró is) újra közlekedik, így várhatóan hamarosan mindenki hazajut.

Tájékozódna?

Ha ilyen időben a tömegközlekedést választja, akkor ezen a Twitter-oldalon, illetve a BKK Facebook-oldalán elég friss információt talál arról, mi van éppen a városban.

Mi okozta az augusztus 17-i felfordulást?

Hát az, hogy egy óra alatt több eső esett hétfő este a főváros belső részén, mint az augusztusi havi átlag. Ezt mondta az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-nek.

Háromnegyed hét és háromnegyed nyolc között több mint 80 mm esett, és éjszaka további záporokra, zivatarokra lehet számítani. De nyugi, keddre virradóra nyugat felől stabilizálódik a légkör.

Már 32 helyszínen dolgoznak a tűzoltók Budapesten, de még mindig folyamatosan kapják a bejelentéseket. Főleg vizet kellett szivattyúzniuk a tűzoltóknak, illetve vízben elakadt autókat, embereket mentettek. 

Az FKI arra kéri a lakosságot, ne jelentsék be, ha ingatlanjukban kis mennyiségű (5-10 centiméter) víz áll, mert tűzoltótechnikai eszközökkel ezt nem lehet eltávolítani.

„2015.08.17. Hűvösvölgy, végállomás” – mindössze ennyi tájékoztatást mellékelt olvasónk az alábbi fotóhoz, de ez is kellőképpen érzékelteti, milyen szupi idő van most Budapesten. Ha önnek is van ilyesmije, szeretettel fogadjuk, keseregjünk együtt a rossz idő miatt!

Ugyanitt jelezzük, hogy a helyzet nemcsak a fővárosban kritikus, hanem a Balatonon is. Többfelé.

Kollégánk, Gyula a kultból a Flórián téri szerkesztőségből nem jutott el az 1-es villamosig. Bőrig ázva jött vissza, most így várja a szebb időt. Amúgy azt mondja, minden oké.

És hogy mi van még Budapesten?

Dráma

„Itt 15 percre elment a tévé, ezért lemaradtam a Terminator 2 sok részéről, például arról, ahogy Arnold rózsákra taposva veszi elő a shotgunját lassítva” – siránkozott egyik kollégánk.

Ugyanakkor kipróbáltuk, leteszteltük és örömmel jelentjük, hogy az esőzés túlélhető! Bevásárolni volt kolléganőnk az ítéletidőben és épségben megjárta a távot, sőt hasonló indíttatású emberekkel is találkozott útközben, akik nem engedve a természet könyörtelenségének,  továbbra is mindennapi ügyeiket intézték. A túléléshez elengedhetetlen egy úgynevezett normális esernyő, vagyis olyan, ami semmiképpen sem fér el egy táskában, illetve jó szolgálatot tesz egy gumicsizma, amit eredeti funkciójának megfelelően ilyen esetben kell hordani, nem kizárólag fesztiválon kánikulában. Tény, hogy ezekkel nem lesz olyan nagy kaland az eső, viszont garantáltan eljut egyik pontból a másikba. Ráadásul néhány irigylő pillantást is bezsebelhet a trolin rekedt emberektől, miközben békésen gázol át a pocsolyákon.”

Hát például ez, ami megmagyarázza, mivel vacakol a BKK, amikor azt mondják, az időjárási körülmények miatt nem annyira jár egyik-másik viszonylat.

Továbbá „a Róbert Károly körút a Kikánál életveszélyes az autózóknak, akkora a víz az úttesten” – jajdult fel kollégánk. Egy másik pedig megmutatta, hogy mi van a Pusztaszeri útonm a Zsigmond térnél. „Ja és persze dugó a Margit híd fele, dudálás, hamarosan karambol is lesz szerintem, senki ne jöjjön erre, komolyan.

Plusz: egy autós behajtott az épülő fonódó villamos síneire a Frankelen, a kocsi egyik fele a síneken, a másik lóg lefele”

Previously on ítéletidő

  • Kollégánk szerint az Oktogontól egy óra alatt lehetett átjutni a Boráros térre, és egyébként a kajafutárja is feladta a kiszállításra vonatkozó terveit. 
  • „A IX.-ben is szakadozik minden, áram, net, satöbbi. A kettes villamos egyik szerelvénye eljutott a Boráros térig, majd megállt” – jelentette ugyanő a szomorú valót. A Tumblr-és Twitterszféra sirámai alapján úgy tűnik, hogy hasonló a helyzet a VI., VII., VIII. kerületben is.
  • Az ELMŰ tud róla, hogy sokfelé nincs áram, „szolgáltatási területünkön legnagyobb sajnálatunkra nagy kiterjedésű üzemzavar következett be. A hibaelhárítást elkezdtük” – hangzik a hivatalos álláspont.
  • A Hvg.hu szerint elővigyázatosságból kiürítették a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár központi fiókját, így az aulában ácsorog mintegy 100-150 ember. ugyanők azt is írják, hogy hömpölyög az ár a Margit körúton.
  • Kaptunk még egy olvasói fotót, ez a Kolosy téri állapotot rögzíti.
  • A BKK összefoglalta, mi nem jár, és mi van helyette.

FIGYELEM!A heves esőzés miatt:- Az M3-as metró helyett pótlóbusz jár a Nagyvárad tér és a Határ út között.- A H5-ös...

Posted by BKK - Budapesti Közlekedési Központ on Monday, 17 August 2015
  • És a 444 is gyűjtött néhány bódító pusztításvideót, ezeket itt nézheti meg.
  • Újabb kollégánk küldött viharbéli élményfotót: a Dob utcában készült.

Szép időnk van, na.