A lényeg

Ha ön textilkarszalagot visel egy fesztiválon, és rendesen tisztálkodik, egy hétig nem lesz semmi baja. Utána viszont vágja le, és más tárgyi emlékekkel nosztalgiázzon!

Vége a bulinak? Ne őrizgesse még a karján hetekig-hónapokig a belépésre feljosogító szalagot! Inkább vágja le, amint vége a bulinak. Ugyanis

oltárian mocskos. De tényleg. Nagyon.

A ScienceDumpon találtunk egy posztot, amelyben egy bizonyos Dr. Allison Cottell mikrobiológus-kutatóra hivatkoznak, aki a Surrey-i Egyetemen oktat.  Na, ő végzett egy vizsgálatot, és arra jutott, hogy tényleg senkinek nem lenne szabad ezeket a karszalagokat a buli után hordania, mert rendkívül vidáman szaporodnak benne a baktériumok.

Igaz, ehhez azért kell viselni egy darabig: Cottell két olyat vett szemügyre, amelyeket a gazdájuk két évig hordott. Ha azt vesszük, hogy eközben fürdött néhányszor, és alighanem takarított vegyszerrel, akkor is nagyon sok. 

A Daily Mail azt írja, egy-egy karszalagot vagy kilencezer micrococcus és kétezer staphylococcus baktérium nyüzsgött, ami nemcsak arra veszélyes, aki ezt a tenyészetet a csuklóján hordja, hanem azokra is, akikkel érintkezik. Ha sebhez ér, elfertőzheti, akár ételmérgezést is okozhat. „Nem javasolt ilyesmit viselni, ha valaki az egészségügyi, vagy élelmiszer-feldolgozással kapcsolatos munkakörben dolgozik, ahol azt kockáztatja, hogy a baktériumokat más emberekre terjeszti tovább.”

Mindezek a szörnyűségek egyébként is jelen vannak a bőrünkön és a ruháinkon, csak nincsen belőlük ennyi. Egy rendszeresen mosott ruha karján például ennek egyhuszada található.