Egy pár bőrkesztyű – én még elég olcsón megúsztam, ugyanis több évnyi békávézás alatt csak ennyit felejtettem fent az egyik 105-ös buszon. Akadnak azonban kevésbé szerencsések: van olyan, aki sátrat, de olyan is, aki egy komplett babakocsit hagyott maga mögött leszállás után. Ezek a tárgyak a BKV Zrt. Akácfa utca 18. szám alatt található Talált Tárgy Kezelőségéhez kerülnek – bár a köztudatban még nem elterjedt, azonban a statisztikai mutatói alapján igenis forgalmas szolgáltatásról van szó.

Úgy döntöttünk, meglátogatjuk a raktárat és mivel fotós kollégánk is velünk tartott, azt is megnézheti óriásgalériánkban, hogy mit találtunk ott.

Szezonális vesztések

„Mindennapos esemény a ruhaneműk, a hivatalos iratok, egyéb kisebb személyes tárgyak elvesztése, de előfordult már, hogy utasaink kerékpárt, babakocsit, komplett bőröndöt, könyveket, sőt bevásárlókocsit, sílécet, de akár egy egész zsák építési törmeléket is elvesztettek” - mesélte a BKV munkatársa.

Megtudtuk, hogy a talált tárgyak változatosságában nagy szerepe van annak, hogy mely jellemző időszakban veszítik el azokat: iskolakezdéskor megnövekednek a gyermekek által elhagyott ruhaneműk, tornazsákok, diákigazolványok, iskolaszerek aránya. Nyáron, turisztikai szezonban az útlevél, valuta, fesztiválidőszakban ezeken felül a sátrak, utazó kellékek számai mutatnak magasabb arányt.

Hogyan lesz elvesztett tárgyból talált?

Érdekesség

Talán ön is emlékszik rá: 4 évvel ezelőtt nagy sikerű kiállítást rendeztek a BKV Deák téri Földalatti Vasúti Múzeumában, ahol az elvesztett és megtalált tárgyak kerültek a középpontba.

A BKV Zrt. Talált Tárgy Kezelősége a budapesti közösségi közlekedésben részt vevő üzemeltetők járművein, a társaságok területein elvesztett iratokért, vagyontárgyakért, holmikért egy személyben felel - feltéve, ha valaki megtalálja és leadja azokat. Sok esetben szerencsésebb, ha a járművön elhagyott dolgokat járművezetők, jegyellenőrök, takarítók találják meg, hiszen a BKV Zrt. szigorú törvényi előírásoknak megfelelve alakította ki belső szabályozását a talált tárgyak leadására, kezelésére és megőrzésére.

A megtalálók számára a BKV Zrt. a talált tárgyak leadását igen széles körben teszi lehetővé: a forgalmasabb csomópontokban, a végállomásokon, valamint a forgalomirányító helyszíneken adhatják le a frontvonalban dolgozóknak az utasok az általuk megtalált tárgyakat.

Az elvesztett holmik iránt telefonon érdeklődhetnek az egykori tulajdonosok – ha még aznap kapnak észbe, akkor az adott helyszínhez legközelebbi csomóponton díjmentesen át is vehetik azokat. Amennyiben nem jelentkeznek az értékért, azokat beszállítják az Akácfa utcába, ahol gondoskodnak a tárulásukról.

Vonaljeggyel jöhet érte a gazdája

A BKV Zrt.-nél tárolt talált tárgy kiadásához minden esetben személyazonosságot igazoló okmány (pl. személyi igazolvány, személyazonosító igazolvány és lakcímet igazoló hatósági igazolvány együtt, útlevél) bemutatása szükséges. A központba szállított tárgyak átvételéhez még társul egy egyszeri kezelési költség, amely egy előreváltott vonaljegy mindenkori ára.

A talált tárgyak 3 hónapos megőrzése után a törvény lehetőséget ad azok értékesítésére. A nem értékesített holmikra a tulajdonosnak további 9 hónapig van jogosultsága tulajdonjogának érvényesítésére, azután elveszti ezt a jogát. Eddig nem volt rá példa, hogy a 3 hónapos megőrzési idő után talált volna rá a tulajdonos elvesztett értékcikkére.

A végére pedig következzen egy kis statisztika

  • Tavaly a Talált tárgy Kezelőségre 12 273 db csomag érkezett be, köztük 3 860 db csomagban volt irat.
  • A beszállított csomagokon felül egész évben 1 794 db csomagot találtak meg, amelyek még ott helyben visszakerültek a tulajdonosához.
  • Az Akácfa utcában 1 576 db csomagot szolgáltattak vissza, amelyek közt volt irat és pénz is.
  •  A járműveken vagy szolgálati helyeken leadott talált tárgyak negyede kerül vissza tulajdonosához a tulajdonos érdeklődését követően, ebből 13% még a végállomásokon, metróállomásokon, 11% pedig az Akácfa utcában.
  • További 26%-ot tesznek ki azok az iratok, melyeket az azokat kiállító hatóság részére küldenek meg a cég munkatársai – így összességében közel 50%-os a visszakerülési arány.