Ha lemaradtak volna róla: szeptember 4-én a magyar-román meccs iránt érdeklődők nemcsak kedvesen kiáltozva éltették a szívüknek kedvesebbik csapatot, hanem komolyan megrongálták a Groupama Arénához szívfájdítóan közel eső Planetáriumot. Az intézmény közleményt adott ki a történtekről, mi meg elmentünk megnézni, hogy mekkora a kár.

Sajnos a Népliget vonatkozó része egyébként is annyira lepusztult, és a legkevésbé sem bizalomgerjesztő, hogy egyrészt lehetőleg mi magunk sem járunk arra, ha nem muszáj, másrészt (emiatt is)  azt sem tudjuk, hogy melyik firka friss, és melyik nácogás olvasható a márványlépcsőkön hosszabb ideje. De a széttört kövek elég árulkodók, igaz, nem olyan durva a látvány, mint amilyenre a drámai közlemény után számítottunk.

„Péntek este, szombat hajnalban történt a rongálás, a romok nagyját már összeszedtük. A legfontosabb probléma, hogy teli volt üvegtörmelékkel a főbejárat fogadótere. Gyakorlatilag még most is tele van, gyerekeket nem lehet fogadni” – mondta el Lőrincz Henrik csillagász, a Planetárium előadója. Az intézményt évente körülbelül százezren látogatják, többségük iskolás és óvodás, ezért említette a gyerekeket.

Hogy pontosan mi történt, azt senki nem tudja, csak az őket fogadó állapotokból vontak le következtetéseket. „Meg a biztonsági kamerák felvételéből – már ameddig működtek, mert a nagy részét széttépték és lerángatták.” Ami biztos: a meccs idejére elhelyeztek egy kivetítőt, az épülettől (illetve annak nemrég elkészült ajtóitól) körülbelül húsz méterre. Ott gyülekezett a tömeg, amelyből aztán valakik, vagy valaki egy irdatlan horogkeresztet festett a falra.

„A lépcső márványborítását több helyen feltörték, gondolom, azzal dobálták a rendőröket – vagy egymást, nem is tudom. A felvételeken az is látszik, hogy a huligánok felmásztak több helyen is a tetőre – két szinten is fent voltak; petárdáztak füstfáklyáztak, zászlót lengettek.”

A tetővel eleve volt baj: lapos, sokszor beázott, nemrég tettek rá egy védőréteget, amit most jól összejárkáltak, és teleszórtak szilánkokkal, több helyen felrepedt.  Az egészet nem kell felújítani, de vannak kritikus pontok.

„A villámhárítókon másztak fel a második szintre, azok is kidőltek, leszakadtak. Még a vízóra riasztóantennáját is letörték. A mellékbejáraton végigrepedt egy ajtó, a szolgálati portát teljesen betörték. Egy néhány fős, fiatal társaság be akart menekülni, de a biztonsági őr ezt megtagadta. Lehet, hogy be is akartak jönni, de a kamera képén látszik, hogy valamitől – talán a közelítő rendőröktől – megijedtek, és elfutottak. A biztonsági őr teljesen egyedül volt, magára utalva. Nem tudott volna komoly ellenállást kifejteni. Szerencsére tapasztalt biztonsági őrről van szó, nem volt rá nagy hatással.”

És most?

Folyamatosan tájékoztatták a rendőrséget a történtekről – ők másnap jöttek, és vizsgálódtak, ujjlanyomatokat vettek a bedobált sörösüvegekről, tönkretett kamerákról. A nyomozás folyik – erről a rendőröktől is érdeklődtünk, akik, amint lehet, választ ígértek.

A Planetárium viszont, úgy tűnik, a tervezett napon, vagyis szeptember 14-én újra kinyit. „Szerencsére kritikus sérülés nem történt az épületben. Ezeket a háborús körülményeket, amik itt voltak, hamar el tudtuk tüntetni. Csütörtökön jönnek, és leszedik azt a náci szimbólumot. Szerencsére a mai nap folyamán a jóérzésű Ferencváros-szurkolók felajánlották anyagi, és tettbéli segítségüket – erre is van példa. Elítélik, ami történt. de nemcsak ők, hanem más szervezetek, civilek is megtaláltak bennünket, és ha szükség lesz rá, akkor megköszönük ezeket a támogatásokat. Szóval azért jólesik. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy most zajlik az évi rendes karbantartás, ilyenkor két hétig zárva vagyunk.”

Kérdéses, hogy biztosító egyáltalán milyen mértékben téríti ezt a kárt, egyáltalán téríti-e. Több százezres értékről van szó, ennek nagy részét a biztonsági rendszer, a mozgásérzékelős infrakamerák teszik ki. Újra kell üvegezni az ajtókat, szigetelni a tetőt, közel félmilliós kiadásra számítanak. 

„És a felvételeket elnézve így is szerencsésnek mondhatjuk magunkat. Az egészben az dühített fel, hogy miért pont a Planetárium elé tették a kivetítőt, ahol lehetett tudni, hogy elsősorban azok az emberek jönnek ide, akik nem tudtak bemenni a meccsre, mert egyrészt ki vannak tiltva, másrészt olyan gócpont lett belőle, hogy sejteni lehetett, hogy ez nem békés szurkolás lesz. Ha jól tudom, akkor hamarosan Fradi-Újpest lesz, szerencsére Újpesten, úgyhogy megússzuk. De a Fradi-szurkolók már kértek engedélyt, hogy kitehessenek egy kivetítőt… A polgármester sem tud mit csinálni, ha megkapják.”

Lesz még ilyen?

Az ORFK tájékoztatása szerint múlt hét péntekre magánszemélyek jelentettek be demonstrációt, és mivel az adatok alapján semmi ok nem volt a tiltásra, a rendőrség tudomásul vette ezt. Mivel közterületről van szó, az intézmény továbbra sem kérheti a hasonló rendezvények eltörlését. Jelenleg rongálás bűntett elkövetésének
gyanúja miatt folytatnak eljárást ismeretlen tettes ellen.