Mivel a IX. kerületben lakom és Óbudán dolgozom, így viszonylag kiesik az életemből a zuglói Örs vezér tere. (Általában egyébként az IKEA szokott elcsábítani arrafelé.) Az elmúlt másfél évben nem volt olyan pillanat, hogy ne álltam volna meg egy óriásplakát előtt, ami a Sugár mellett kapott helyet és azt hirdeti, hogy 2014-2015-ben megújul a tér és a környezete.

Mivel a látványtervek nem egyeztek a valós (egyébként elég áldatlan) állapotokkal és közeleg 2015 vége, ezért úgy döntöttem, megkeresem az illetékes önkormányzatot és érdeklődöm a projekt hogyléte felől. Kiderült, aggodalomra nincs ok: bár a munkálatok még el sem kezdődtek, novemberre tényleg átalakul majd a tér.

Mivel a projektről egy viszonylag gyorsan lefuttatott kutatómunka után sem találtam semmit az interneten, így az önkormányzatnak küldött e-mailemben az alábbiakra voltam kíváncsi:

  • Melyik projektre vonatkozik a plakát?
  • Mikor került a Sugár oldalához?
  • Mikorra készül el a (várhatóan) 2014-2015-ös évre ígért felújítás? Készültek már el részei?
  • Pontosan milyen felújításokat foglal magában a projekt?

Továbbá szerettem volna megtudni azt is, hogy amennyiben ez a projekt mégsem valósul meg, terveznek-e bármilyen más felújítást az évről évre egyre inkább lehurcoltabb kelet-pesti csomóponttal kapcsolatban.

Novemberre kész lesz

 A kérdéseimre Hajdú Flórián, a területért felelős alpolgármester válaszolt. Tőle megtudtam, hogy a Zuglói Zrt. az Örs vezér tere felújításával kapcsolatban csak azon feladatrészek vonatkozásában rendelkezik illetékességi- és hatáskörrel, melyeknél bonyolítóként a beruházásban részt vesz - jelen esetben ez az Örs vezér tere délkeleti része. Kiderült az is, hogy 

a projekt várhatóan 2015 novemberében fejeződik be. Jelenleg a kiviteli tervdokumentációk jóváhagyása és végleges leadása van folyamatban, várhatóan a jövő hét folyamán tudnak adni munkaterületet.

mit takar a felújítás?

Az alpolgármester elmondása szerint egy élhetőbb környezet kialakítását tervezik. Ha nem szereti a rébuszokat, eláruljuk: ez azt jelenti, hogy első körben a terület délkeleti részét (a elbontott pavilonok és azok közvetlen környezetét) újítják meg. A cél, hogy a naponta arra közlekedő több ezres tömeg számára biztosítsák a pihenési, várakozási és találkozási lehetőségeket.

 Jó, de pontosan mi lesz?

A hagyományos anyag és térhatárolás helyett kissé formabontóbb ötlet megvalósítására lehetőséget kínáló környezetbe árnyékolás és környezetesztétikai szempontjából sem elhanyagolható új növényzetet helyeznek el, számos pihenő alkalmatossággal együtt.

 A területen lévő jelenlegi térburkolat leromlott, a mai kornak nem megfelelő műszaki állapotú, így azokat elbontják. A tervezett korszerű technológiával készülő színes betonburkolatú járófelület akadálymentesen kapcsolódik majd a környező burkolatokhoz. A tervezési terület déli részére növénykazetta kerül (ebbe pedig 8 darab kistermetű, várostűrő fafaj), de ami ennél is jobb hír: a munkálatok végén a meglévő állapothoz képest 175 négyzetméternyi új zöldfelület keletkezik!

A már említett növénykazetta szélén egyedi íves padokat építenek ki betonelemekből – az ülőrész fából készül majd. A hulladékgyűjtőket a teljes területen korszerűbb eszközökre cserélik, a terület középső részén pedig íves fából készült pergolát helyeznek el, várakozásra, pihenésre alkalmas padokkal.

Bár a két hónap elég szűknek tűnik, mi hiszünk az önkormányzatnak és alig várjuk, hogy megújult formában láthassuk a teret - vagy annak délkeleti részét!