Jónapot, maga hagyott el négy-öt kiló szalonnát a csepeli gyepen?

2015.10.29. 14:08

Olvasónk éppen Csepelen sétáltatta a kutyáját, amikor feltűnt neki valami a kiserdő szélén: négy-öt kiló szalonna. Ha már arra járt, le is fotózta, és odaadta nekünk. Elmondása szerint több kupacban tették le az ismeretlen eredetű húst, ez az egyik.

10386250 1194719053875204 8928310970993338021 n
Fotó: Olvasónk / Velvet

Úgy tudjuk, nem ritka, hogy lakossági hulladékot tesznek le illegálisan a környéken, de ez a szalonnázós akció merőben újszerű. Gondolhatnánk, hogy a rókák veszettség elleni immunizálásáért tették ki, de arról tájékoztatni szokták a közt, egyébként sem végzik lakott területen, októberben pedig biztos nem volt ilyen Budapesten. (Bővebben itt olvashat róla.)

Ugyancsak valószínűtlenné teszi a jószándékú kihelyezést az a tény, hogy a csepeli bányató környékén forrásaink szerint állati eredetű belsőségek, köztük például marhagyomor rohad. (Az alább beszúrt térképrészleten a szalonna előtalálási helyszínét láthatják.)

Egyelőre három magyarázat adódik: 

  • valaki direkt a kutyáknak akar rosszat, mint oly sokfelé Budapesten, és valamivel preparált húsféléket tesz ki;
  • valaki így akar megszabadulni a tisztázatlan eredetű húsaitól;
  • valaki nagyon komolyan veszi a WHO intését a feldolgozott húsfélék rákkeltőségéről.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük a rendőrséget és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt. Előbbitől azt a választ kaptuk, hogy nem kaptak még bejelentést a szertehagyott, állati eredetű húsról.

A Nébih ennél közlékenyebb volt: ugyan nekik sem szóltak, de a megkeresésünket „közérdekű bejelentésként kezeljük, és soron kívül áttesszük intézkedésre az ügyben illetékes fővárosi önkormányzatnak” – írták. Ilyen esetekben, ha az állati melléktermék tulajdonosa ismeretlen, akkor törvénybe foglalt kötelességük gondoskodni a fellelt anyagok ártalmatlanításáról.

Válaszukból az is kiderült, hogy hogy az állati melléktermékek kezelését a gyűjtéstől a szállításon és kezelésén át egészen az ártalmatlanításig uniós és magyar jogszabályok részletezik. Ilyen tevékenységet csak engedéllyel rendelkező, nyilvántartásba vett cég végezhet, és gondoskodnia kell az emberi fogyasztásra alkalmatlan melléktermékről: „a saját költségén kötelessége a jogszabályok által előírt módon ártalmatlaníttatni, elszállíttatni az adott anyagot”.

Ha viszont egyszer csak találnak egy adag húst így, akkor az önkormányzatnak, vagy a közútkezelőnek kell intézkednie – és ha kiderül, ki a tulajdonos, meg kell téríteni az ártalmatlanítás költségeit.

Az állati melléktermékeket kockázati kategóriájuk alapján különböző területeken lehet felhasználni. Ilyen lehetőség például a feldolgozásuk biogázüzemben, komposztálótelepen. (Erről a NÉBIH honlapján itt található részletes tájékoztatás.) De ha elhullik egy házikedvenc, vagy egy kislétszámú telepen tartott haszonállat, esetleg nem tud mit kezdeni a házi vágás után megmaradt disznórészekkel, az önkormányzati gyűjtőtelepre is viheti a maradékot. 

Ha ön is tapasztalt hasonlót, netán le is fotózta, kérjük, írjon nekünk levelet!