A Nébih betiltotta a győri jótékonysági sütivásárt, a hír felrobbantotta az internetet, és a lakosság idegrendszerét. A Nébih sajtóosztályát hivatalos úton és a hivatalt magánemberként is felkerestem, hogy megtudjam, hogyan lehet jótékonykodni házi készítésű süteményekkel, házi élelmiszerekkel. A válasz nem feltétlenül boldogító: bizonyos előírások betartásával lehet csak süteményt árulni jótékony célból is.

Hivatalos úton, azaz sajtósként a sajtóosztályt kérdeztük arról, mit kell ahhoz tenni, hogy valaki házi készítésű élelmiszert eladjon, hogy az abból befolyt pénzösszeget egy alapítványnak ajánlja fel. A Nébih válaszában az áll, hogy körültekintő szervezéssel lehet csak büntetlenül jótékonykodni:

  • - előre be kell jelenteni, ha valaki ilyen akciót szervez, ehhez tájékoztatást kell kérni a területileg illetékes járási hivatal élelmiszerlánc­felügyeletért felelős hatóságától
  • - ha a vásárra érkezők világosan látják, hogy jótékonysági akció keretében, házi készítésű sütiket vásárolhatnak, tehát tájékoztatást kapnak arról, hogy akár ismeretlen eredetű élelmiszer is szóba kerülhet,
  • - kerülni kell „az adagolást, hűtést, vagy hőkezelést igénylő élelmiszereket, mert ezek hibás kezelése komoly élelmiszerbiztonsági kockázatokkal jár.  Sütemények esetében részesítsék előnyben a nyomon követhető, nem habos, nem krémes, hosszabban eltartható száraz süteményeket, amelyeket készítője becsomagolt".

„Természetesen nem várható el a vállalkozásokra kötelező közösségi és hazai higiéniai jogszabályok maradéktalan betartása a települési, iskolai, templomi, közösségi, alkalmi és jótékonysági rendezvényeken. Ezeken a rendezvényeken ugyanis nem vállalkozások, hanem önkéntesek kezelik az élelmiszereket, nem rendszeresen, kis volumenben, egy­-egy ismert közösségen belül és értékesítés sem történik. Bizonyos alapvető élelmiszerlánc­biztonsági szabályok betartása azonban itt is elengedhetetlen. Ezek egyike például, hogy a zárt, egymást személyesen ismerő közösségekből kilépve ne lehessen ismeretlen eredetű élelmiszereket vásár felirat alatt fogyasztásra kínálni" –közölte a Velvettel a Nébih.

Magánemberként is érdekelt, mit kell végigjárni ahhoz, hogy büntetés nélkül jótékonykodhassak: sok telefonhívással járt mindez. Először a Nébih központi számát hívtam fel, ahol elmondtam, mit szeretnék. Megkérdezték, melyik város, melyik kerületében szeretném megszervezni a jótékonysági akciót, és kapcsolták az illetékest. Aki szintén tovább irányított a belvárosi kerületekkel foglalkozó élelmiszerláncfelügyeletért felelős szakemberhez, ehhez mobiltelefonszámot kaptam. A hivatal szakembere  a Nébih sajtóosztályának levelét megerősítette, hogy saját konyhában,

otthoni körülmények közt elkészített süteményt tilos jótékonykodásból eladni. 

Mivel az ilyen akciók rendezvénynek minősülnek, be kell jelenteni a Lehel út 47 szám alatti hivatalnál, minimum rendezvény kezdete előtt négy nappal. Ha a rendezvény bárki által látogatható, nemcsak például egy bizonyos egyházközösség vagy iskolai eseményről van szó, akkor be kell tartani a megfelelő higiéniai szabályokat. Csak olyan süteményeket lehet forgalmazni, amiknek az alapanyagairól van számla, szállítólevél, amiknek ellenőrizhető a tárolása. 

Aki szeretne, hajléktalanoknak is adhat oda ételt, olyat, amit maga készített, amennyiben az „kis mennyiségben, ingyenesen és alkalmi jelleggel történik az átadás, ezért ezt az esetet nem is tekintjük élelmiszerforgalmazásnak".