December 28-án hétfőn legalább annyian lesznek a boltokban és a plázákban, mint 24-én délelőtt. A Spar üzletei nyitva lesznek december 27-én vasárnap, a hétvége miatt négynaposra nyúló karácsonyi időszakban az ügyeletes gyógyszertárak, az ügyeletes orvosi rendelők és az állatkórházak is elérhetők.

 

Tizenkilenc ügyeletes gyógyszertár lesz nyitva

Budapesten tizenkilenc ügyeletes gyógyszertár is nyitva lesz az ünnepek alatt – azt azonban jó tudni, hogy például kalciumoldatos injekciót egyikben sem kapni. Így a súlyosabb esetekre jó felkészülni, ugyanis a karácsony egybeesik a hétvégével, így leghamarabb december 28-án kezdődik el ismét a megszokott napirend. Ha kényelmesebb, akkor az ANTSZ oldaláról letöltött  e-EGÉSZSÉG applikáció-n keresztül is elérhető minden ügyeletes gyógyszertár és egészségügyi intézmény.   

Általában december 24-én délután 14 órától másnap reggel 8 óráig tartanak nyitva az ügyeletes gyógyszertárak, 25-től egészen hétfő reggelig, azaz 28-a hétfő reggelig éjjel-nappal nyitva lesznek az ügyeletes gyógyszertárak.  A teljes listáját az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi intézet weboldalán lehet elérni – ide kattintva láthatja megyékre lebontva.    

kerületenként van ügyeletes orvosi rendelő

A háziorvosi rendelők is bezárnak 24-én délután, az ügyeletes kerületi orvosi rendelők látják el az enyhébb eseteket. Súlyosabb problémákkal a kórházak ügyeleti osztályára kell menni – a gyerekekkel a Heim Pál Kórházba, vagy a Szent János kórházba. 

Sürgős fogászati problémával az ügyeletes fogászati rendelőkhöz lehet szaladni, az Akácfa utcában a Blahánál, a Haris közben vagy a Király utcában. A fogorvosi ügyeletek nem mindegyike éjjel-nappali, érdemes előtte felhívni a rendelőt, meddig fogadnak beteget. 

Az állatorvosi rendelők közül a Lehel úti állatkórház éjjel-nappal nyitva lesz az ünnepek és a hétvége alatt, továbbá az István utcai állatklinikára is lehet menni sürgős esetben. 

December 28-án hétfőn tömeg lesz a boltokban

A boltok, üzletek, plázák – kivéve az Arénát, ami 27-én kinyit – is bezárnak 24-e délutántól egészen 28-a reggelig, a plázákban a mozitermek várják szeretettel a mozizni vágyókat, de minden más be lesz zárva. Ami azt jelenti, hogy amikor először kinyitnak a boltok, a plázák, hentesboltok, pékségek, akkora tömegre kell számítani, mint 24-én délelőtt. Vagy nagyon korán kell a piacra menni, például reggel 6-kor, vagy ki kell várni, amíg a sornak vége. 

A tömeg a vasárnapi zárva tartásnak köszönhető, ugyanis 27-e vasárnapra esik, így csütörtöktől hétfőig alig akad majd bolt, ahol az elfelejtett tejfölt be lehet szerezni. A Spar üzletek nyitva lesznek, ide kattintva megnézheti, hogy a környéken melyik boltot találja majd nyitva december 27-én. Budapesten összesen 12 Spar üzlet is kinyit, reggel 8-tól este 8-ig.