Rengeteg szavazat és lájk érkezett a Star Wars-prédikációról beszámoló hétfői posztunkra. Egy olvasónk készségességének hála, felvettem a kapcsolatot a misét celebráló Dr. Csépányi Gáborral, akit közben a tévések is megtaláltak, így az atya kedd este már a Fókuszban mutatta meg az RTL Klubon, hogyan lesz a lézerpointerből a tömjénfüst segítségével lézerkard, és hogy mi ennek a jelentése.

Persze a nagy népszerűség mellett vannak olyanok is, akik megbotránkoznak azon, hogy egy katolikus pap lézerkardozik a templomban vagy szerepel a Fókuszban – az atyát erről is kérdeztem a rövid interjúban.

Mi volt az atya reakciója, amikor látta, hogy felkerült az internetre, és azon belül pont a Velvetre a prédikációja?

Meglepődtem és örültem neki, mert a cikket olvasva úgy értékeltem, hogy az információ, amit át szerettem volna adni, teljes egészében átment. Az ember nem azért jár misére, hogy megtartsa magának, amit ott kap, hanem azért, hogy továbbadja – és ez a cikk ezt is megvalósította. Viszont nem gondoltam volna, hogy ilyen sok embert érdekelni fog! A szavazás állása szerint több, mint nyolcezren azt mondták, hogy szerintük jó volt a prédikáció, és ez azt jelenti, hogy ők elolvasták – azaz az evangélium üzenetét olvasták el. Igaz, hogy úgymond Star Wars-mezbe bújtatva, de elolvasták. Nagyon örültem neki.

Érkezett mástól is reakció a cikk megjelenése után?

Hittanosoktól, kispapoktól is kaptam pozitív visszajelzést, meg persze kijött az RTL-Klub, fölhívott a Bónum TV, a Music FM... Ezt nem gondoltam volna.

Hogyan jutott eszébe, hogy pont a Csillagok háborúját vegye bele a prédikációba?

Karácsonyra a húgoméktól ez volt az egyik ajándék, hogy elmentünk a gyerekekkel megnézni ezt a filmet. Nekem nagyon tetszett, láttam az összes részt, és szerintem van egy megváltástörténet-üzenete is. Szeretek szemléltetni, ezért is döntöttem emellett – meg az az igazság, hogy a napokban már ötödször kellett prédikálnom erről a szakaszról, és így nekem is szórakoztatóbb.

Mit válaszolna azoknak, akik szerint gyalázat, hogy a pap lézerkardozik a templomban, aztán meg a Velvetben és a Fókuszban szerepel?

Szent Pál ugyanezt csinálta: elment azokra a területekre, ahol ismeretlen volt Jézus Krisztus és az ő tanítása. Ferenc pápa is ezt mondta: ne zárkózzatok be magatokba, hanem menjetek ki a perifériákra, és olyan helyekre vigyétek el ezt az üzenetet, ahol még nem voltatok. Erről szól a kereszténység, és ez szerintem teljesen megfelel az Egyház tanításának.

Persze ha valaki meg akar bántódni vagy botránkozni, az mindig talál rá okot, de ez nem az az eset. Istenkáromlás nem hangzott el, ez egy hasonlat volt, egy olyan hasonlat, ami sokakat megszólít. Nyilván az olyan eszközöket keresem, amik minél több embert érintenek, mert annak segítségével tudom átadni az evangélium üzenetét. És látszik is, hogy milyen soknak átment.

Az, hogy egy templomban azzal találkozunk, amivel találkozunk a világban is, segíthet abban, hogy megéljük, hogy a hit nem csak egy pótlék, hogy a munka, a sport, a szórakozás stb. mellé időnként még hiszek is. Nem, a hit egy alapvető, meghatározó eleme az életemnek, ami mindent áthat – hogy azt ne mondjam: olyan, mint Az Erő. Mindenütt ott van, mindent áthat. [nevet] Lényegében erről van szó.

Én nem akartam bántani senkit ezzel a prédikációval, tiszta lelkiismerettel mondtam mindent. Dogmatikát is tanítok Esztergomban a főiskolán, nem akarok gőgös lenni, de azért azt mondhatom, hogy van fogalmam arról, hogy mi az, amit hiszünk. Én ezzel ellentétes dolgot nem mondtam megítélésem szerint. Annyi mise van a templomunkban is, hát még Budapesten, szóval ha valakit esetleg mégis megbántott a prédikáció, az nyugodtan kiválaszthat egy másik misét, amit nem én tartok.

Mit gondol, lehet, hogy a cikk nyomán most többen fognak ellátogatni a Teréz templomba az esti ifjúsági misére?

Természetesen örülök, ha jönnek többen. Nem szeretem a lapos prédikációkat és szeretek szemléltetni, de természetesen nem a Star Warsról fog itt mindig minden prédikáció szólni. Csak most éppen ez volt, ami megihletett. Láttam egyébként az interneten, hogy vannak olyan Star Wars-misék is, ahol ezt komolyan gondolták, és alapítottak erre egy egyházat. Én ettől természetesen elhatárolódom, mert én az Egyház tanítását, illetve Jézus üzenetét kívántam továbbítani: azt, hogy az a feladatunk, hogy a láthatatlant láthatóvá tegyük, hogy hagyjuk, hogy megcsillanjon rajtunk az Isten szépsége és fénye. A lézersugár és a tömjénfüst szemcséi ezt nagyon jól szemléltetik.