20160118 100251

Taxisblokád: Átadták a petíciót Tarlósnak

2016.01.18. 07:39 Módosítva: 2016.01.18. 11:31

A taxisok hétfőn 11 órától a Városház téren tüntetnek az Uber rendszere ellen, a helyszínen tartózkodó kollégánk úgy tudja, a taxisok a biztonsági őrön keresztül beszélhettek Tarlós Istvánnal. A taxisok átadták a petíciójukat, úgy tudjuk, öt embert fogad csak Tarlós István, és nem megy le a tüntető tömegbe. A petícióra egyelőre nem kaptak választ, annak függvényében döntik el, meddig tart majd a demonstráció.

Taxis tüntetés miatt jobb kerülni hétfőn a Deák tér környékét, körülbelül 100-200 autóval tüntetnek a taxisok éjfél óta – állítólag nem jelentették be a tüntetést, de idő közben a rendőrség átminősítette a legálissá. A rendőrség a helyszínen van. A tüntetés miatt 2x2 sávot lezártak, egy-egy úton halad a közlekedés. A Velvet információi szerint a taxitársaságok közül többen nem vesznek részt a demonstrációban, értesüléseink szerint többen is a tárgyalások hívei.

Nem mi szerveztük, nem is tudjuk, hogy meddig fog tartani. Ez egy spontán szerveződés, nagyon jó az ügy, igazuk van, de ennek nem ez a módja. Nem akarunk ettől elhatárolódni, de szembe mennénk a megállapodással" – mondta a Velvetnek névtelenül egy taxis.

Nem az Uber megszűnését követelik, hanem a szabályozást

A taxitársaságok petíciót írtak a hivatalos szerveknek a napokban, a beadványt az egy éve tartó huzavona előzte meg. A taxis demonstráció üzenete az, hogy az Uber személyszállítókkal a hivatalos szervek tartassák be a törvényt, azonban a taxisok a demonstrációt nem jelentették be, ők maguk nem a törvényes utat választották a véleményük hangoztatásához. A taxis demonstrációtól elhatárolódó több taxitársaság is azon a véleményen van, hogy nem ezzel a módszerrel kellett volna felhívni a figyelmet a problémára. A helyszínen tüntető taxisok pedig azon a véleményen vannak, hogy szégyelljék magukat a szerződésesek, hogy pont ők nem tüntetnek, mert az ő zsebükből szedi ki az Uber a pénzt. Az Uber a Facebookon belehúzott a marketingbe, és bejelentették, hogy duplázzák az ajánlások származó ingyenes utazások a számát. Az Uber a Privátbankárnak azt nyilatkozta, a demonstráció megerősíti, hogy szükség van szabályozásra, ami figyelembe veszi az új technológiák létezését. 

A helyszínen tartózkodó kollégánk a tüntető taxisoktól úgy tudja, hogy nem az Uber megszüntetését szeretnék elérni a demonstrációval, hanem azt, hogy az Uber személyszállítók ne kövessenek el jogsértést, hogy ugyanolyan feltételekkel dolgozzanak, mint a taxisok, akiknek 500 ezer forint csak az, hogy a taxit üzembe helyezik. Úgy tudjuk, az egyik újságírónak majdnem nekimentem a taxisok, az újságíró megjegyezte, "hülyék, hogy itt tüntetnek". 

A taxisok 11 órakor  a Városház téren tüntetnek, ezt a Facebookon szervezték napokkal ezelőtt. Információink szerint a szerződéses és nem szerződéses taxisok egyaránt ott lesznek. A Deák téren alig volt valaki hétfőn reggel, a közlekedés egy hétfő reggel 8 órához képest meglepően jó a taxis demonstráció ellenére. 

Késésre kell számítani a tömegközlekedésben

A BKK azt írja a Facebookon, hogy be nem jelentett taxis demonstráció miatt az Andrássy és a Bajcsy-Zsilinszky út kereszteződésénél csak egy sávon haladhatnak az autók. A 9-es és a 105-ös buszok késéssel közlekednek, a helyszínen tartózkodó kollégánk szerint a 9-es busz zökkenőmentesen közlekedik.

A Hallotaxi oldalán az olvasható, hogy az Uber személyszállító szolgáltatás miatt tüntetnek, a tervük az, hogy a főbb hidakat lezárják, és megbénítsák a közlekedést. Az oldal szerint 48 órán át tervezik a tüntetést. 

A Népszabadság információi szerint cselekvésre felszólító meghatalmazás járt körbe a taxisok közt, amit körülbelül 2500 taxis írt alá, és amiben azt kérik a hivatalos szervektől, hogy védjék meg a taxisokat az okostelefonos alkalmazással működő Ubertől.