Egyik reggel munkába menet a Szentlélek téren arra lettem figyelmes, hogy búgnak a gépek és éppen aprítják be az egyik fát. Kíváncsi voltam, mi lehet az oka (beteg volt, esetleg térrendezés miatt kellett kivágni), ezért Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatához fordultam, ahonnan hamarosan jött is válasz.

Mint kiderült,

a Szentlélek téren álló ecetfa sajnos rendkívül rossz állapotú volt. Fajtájából kifolyólag ez egy invazív, kevésbé értékes faj.

Megtudtam továbbá azt is, hogy a tavalyi évben az Önkormányzat munkatársai és szakemberei a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatósággal közösen helyszíni szemlét tartottak a közösségi létesítmények közelében álló fák állapotának vizsgálata érdekében. Itt állapították meg, hogy a fa koronája 50%-ban kiszáradt, a vázágakon gombafertőzést találtak, további ápolással nem megmenthető, ezért biztonsági szempontok miatt kivágása javasolt.

Ezek után kíváncsi voltam arra is, hogy ültetnek-e mást a helyére "cserébe". Ha nem is pont a helyére, de azért máshova jut új fa: az elmúlt évben 500 csemetét ültettek el és idénre is hasonló mennyiséget terveznek. Ha megnézné az előtte-utána állapotokat, itt lent megteheti!

Fotó: Velvet / Google Street View