Az alábbi képen nem egy installáció látható, hiába tűnik műalkotásnak a gazdag szimbolikájú felvétel.

A felvétel az ötödik kerületi Váci utcában, vagyis az elvileg tehetős, külföldi vásárlókat megcélzó, szuperpuccos környezetben készült. A tábla, amelyet látnak, egy CBA-hoz tartozik, azzal csalogatva a vásárlókat, hogy az utalványt, amelyet a kerületi önkormányzattól kaptak a - feltehetőleg idős, és nehéz anyagi körülmények között élő - ott lakók, náluk is be lehet váltani.

A CBA-ról nem titok, hogy a kormánypárt kedvenc boltja, a kérdéses kerületet pedig kormánypárti politikus, Szentgyörgyvölgyi Péter irányítja. Sajnos az önkormányzat honlapján nem találtunk tájékoztatást az akcióról, de a 444 két éve írt egy cikket hasonló témában, amelyből kiderül, hogy abban az évben a kerület nélkülöző nyugdíjasai kaptak sonkautalványt, amelyeket kizárólag a CBA-ban lehetett beváltani. Vagyis az időseknek adott közpénz kizárólag a magyar üzletláncba folyhatott be.

Megkerestük Belváros-Lipótváros önkormányzatát, a következő kérdésekkel:

  • Kik kapnak ilyen sonka-kártyát, és körülbelül hány főről beszélünk?
  • Miért pont sonka-kártya?
  • Mekkora ezeknek a kártyáknak az értéke?
  • Hol lehet ezeket beváltani? A 444-es cikk írásakor kizárólag a CBA boltjaiban lehetett, változott ez azóta? Miért?

Frissítés: 

Az önkormányzat részben válaszolt kérdésünkre. Levelükből kiderült, hogy a húsvéti sonkát a kerületben élő idősek és a legalább három gyermeket nevelő családok kapják, az önkormányzat-postázta ajándékkártyáért. Tavaly a kerületi szociális boltokban is át lehetett venni, de idén már nem.

Mindezt azzal indokolják, hogy  

a CBA-nak van a legtöbb boltja a belvárosban, és a nehezen közlekedő nyugdíjasoknak így könnyebb átvenni a sonkát.

 (A környék egyébként tényleg  erős CBA-ellátottságban .)

Az önkormányzat válaszát alább a teljes terjedelmében, keretes írásunkban olvashatják.  Sajnos az nem derül ki, hogy a 4200 fő, mint jogosulti létszám, azt jelenti-e, hogy összesen ennyi kétkilós, minőségi sonkát fizet-e ki az önkormányzat a CBA-nak, de ha igen, akkor csak darabonként kétezer forintos, tescós árral számolva is 8,4 millió forintnál járunk. És még nem is prémium termékkel számoltunk. 

Kaptunk viszont egy olvasói levelet is, amelynek szerzője arra hívta fel a figyelmünket, hogy Erzsébetvárosban tojást kapnak a CBA-ban az Erzsébet-kártya tulajdonosai. Megnéztük, tényleg itt a hirdetmény, és ha ellenőrzik a kártyára ingyenesen jogosultak körét, az megegyezik az V. kerületben sonkára jogosultak körével.

Egy átlagosnak mondható, tízes tojáscsomag ára  460 forint.

Ezt írta Belváros-Lipótváros önkormányzata

Belváros önkormányzata már több éve húsvéti sonkával kedveskedik a kerületben élő időseknek és a gyermekeket nevelő családoknak.  Az ajándék egy darab 2 kg-os (+- 5 %), magyar származású, kötözött sonka, amelyet az arra jogosultak személyesen vehetnek át az önkormányzattól levélben megkapott ajándékkártya ellenében.  

A tavaly év során a kerületi szociális boltokban is átvehették a sonkát a jogosultak. A helyiek visszajelzései alapján az önkormányzat a kerületben legtöbb bolttal rendelkező élelmiszerláncnak adta meg a lehetőséget a sonka kiosztására. A jogosultak sok esetben nehezen közlekedő nyugdíjasok, így ezzel is igyekeztünk megkönnyíteni a sonka átvételét, hiszen mindenki könnyen talál a lakóhelyéhez közeli üzletet.

 Az ajándéksonka kb. 4200 főt érint a kerületben. A jogosultak egész pontosan azok a nyugdíjasok a Belvárosban, akik fűtési támogatásban részesülnek, a kerületben bejelentett lakcímmel rendelkező három vagy több gyermeket nevelő családok, illetve azok a lakosok, akik Belváros önkormányzatától szociális szolgáltatást vesznek igénybe.

Az ajándékkártyát 2016.03.01. - 2016.03.26. közötti időszakban lehet sonkára váltani a megjelölt CBA üzletekben.