Múlt héten előre szóltunk, hogy kóstolják meg az ország tortáit (Őrség Zöld Aranya és Áfonya hercegnő), mert biztosan jók lesznek. Ha nem sikerült 20-a, a hivatalos debütálásuk óta venniük belőlük egy-egy szeletet (itt a lista, hol kaphatók), vagy csak húzódoznak kipróbálni valami újat, akkor tessék:

kipróbáltuk önök helyett, lefotóztuk, és most megmondjuk, milyenek.

Áfonya hercegnő

Ezt a süteményt Pechtol Zsolt cukrász találta ki, a receptjét itt olvashatják el.  Mi ezzel kezdtük a kóstolást, mert azt gondoltuk, a másik biztosan édesebb lesz. Igazunk volt.

Küllem

Áfonya hercegnő optikailag senkit sem villanyozott fel, de azt biztosan elmondhatjuk, hogy a fogadtatása elegyes volt. Volt, aki azt írta, „nem csúnya, de semmi különös”, más szerint „a teteje kicsit kaotikus”. 

Volt, aki kiemelte a sütemény merevségét: a krém jól tartotta magát, ugyanakkor a (valószínűleg cukrászdánként kicsit eltérő) díszítés szétpotyogott, amíg a belvárosból eljuttattuk a Flórián téri bázisra. Amivel mindenki elégedett volt: szépek a rétegei, jól vágható.

Íz

A tortaszelet nagyrészt joghurtos krém, az alja cukormentes piskóta, gyümölccsel. Tesztelőink annyiban egyetértettek, hogy ez a sütemény nem az ízerősséggel nyert. „Nem tudom mit kellett volna érezni, de a krém rendben volt” – Chat Géza véleménye a többségét mondja el. A joghurthab-krémszerűség megejtően natúr élmény, Villő szerint „íztelen, de egyébként finom”. A gyümölcsös-áfonyás réteg Kavics szerint a torta legjobb része.

A piskótarétegek diós utóízét többen méltatták, de akadt, aki szerint botrányos az állaga – a tortaszelet alja egy áfonyával kevert zabkása. „Azt mondjuk tegyük hozzá, hogy ha a cukormentes sütiket nézzük, abszolút elviselhető, de inkább enném a cukrosat, és dolgoznám le később” – írta Bálint.

 „Összességében OK, nem egy emlékezetes eresztés. Nyilván cukormentesen nehezebb villantani” – írta Bence. 

Körkérdés: Ennél még ilyet magadtól, máskor?

  • Legfeljebb, ha éheznék (Kavics).
  • Állófogadáson, kényszerből (Bálint).
  • Igen, de azért kíváncsi lennék, milyen volt az eredeti (Hajni).

Őrség Zöld Aranya

Ezt a süteményt Szó Gellért salgótarjáni cukrász találta ki, a receptjét itt olvashatják el. Sajnos, mire a sütemény a szerkesztőségünkbe érkezett, kicsit megroggyant, ami nem vált javára – pedig csak tíz percet taxizott.

Küllem

Itt nem kérdés, hogy a torta extrém reakciók kiváltására alkalmas. Algára, ufóra és ogréra egyaránt asszociáltak kollégáink. Kavics szerint „ennek perverz színe van, oldalról is”, Luc szerint viszont sokkal jobban néz ki, mint a másik, „csak a SZÍNE?!!”. A tükörzselé tényleg nagyon csinos, de hajlamos kicsomagolás közben megadni magát, és minden adandó felületre ráragadni. A tortaszelet állaga, mint már említettük, sajnálatosan szottyadt volt – természetes előfordulási helyén, egy cukrászdában azért nyilván jobb esélyekkel indul. Oldalról ebben is szépen látszottak a régetek.

Íz

Itt már egyöntetűbb volt a szerkesztőségi álláspont: ez a torta

édes, de finom.

Galériánkban számos véleményt idézünk szó szerint, de kezdésnek itt egy: „hűha, ez úgy fantasztikus, ahogy van”. A sütemény zöld részei tökmagtartalmú zselék, grillázs és piskóta, a rózsaszín egy málnazselé, a fehér krém pedig fehércsoki ganache.  Bálint szerint „kell két másodperc, mire megérkezik az ízorgia, de tuti”, ugyanakkor „ha torta, akkor legyen piskóta és krém, ne csak hab, hab, hab”. Villőnek „amennyire féltem a tökmagtól, annyira kellemes csalódás volt”.

A málnazselé mindenkinek nagyon tetszett. Chat Géza viszont keményen megkritizálta a piskótát: „ha ez az elázott zöld valami volt a piskóta, akkor ott van baj. Sem állagban, sem ízben nem köszöntek vissza a klasszikus piskóta védjegyek.

Körkérdés: Ennél még ilyet magadtól, máskor?

  • Biztos, hogy igen! Egy szelet viszont egy hónapra kielégíti az édességigényemet (Luc). 
  • Inkább ennék lúdláb tortát, pedig azt nem szeretem (Chat Géza). 
  • A zöld rétegek nélkül igen (Kavics).

Összefoglalva

Mit ettünk? Áfonya hercegnő.

Mennyibe került? 750 ft/szelet.

Milyen volt? Egész jó.

Ennénk még? A többség nem.

És mit ettünk még? Őrség Zöld Aranya.

Mennyibe került? 540 ft/szelet.

Milyen volt? Jó.

Ennénk még? A többség igen.